Почудни нешта

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Почудни Нешта)
Почудни нешта
Надворешни врски
Мрежна страницаnetflix.com/title/80057281

Почудни нешта (англиски: Stranger Things) — американска научнофантастична драмска телевизиска серија на ужасите создадена од браќата Дафер, кои исто така работеле како водители и извршни продуценти заедно со Шон Леви и Ден Коен. Произведена од Monkey Massacre Productions и Levy's 21 Laps Entertainment, првата сезона била објавена на Нетфликс на 15 јули 2016 година. Втора, трета и четврта сезона следеле во октомври 2017 година, јули 2019 година и мај и јули 2022 година, соодветно. Во февруари 2022 г., серијата била обновена за петта и последна сезона.

Сместена во 1980-тите, првенствено во измислениот град Хокинс, Индијана, серијата се фокусирала на голем број мистерии и натприродни настани што се случувале низ градот и нивното влијание врз ансамбл од детски и возрасни ликови. Во него играле Винона Рајдер, Дејвид Харбор, Фин Волфхард, Мили Боби Браун, Гејтен Матарацо, Кејлеб Меклафлин, Наталија Даер, Чарли Хитон, Кара Буоно, Метју Модин, Ноа Шнап, Сејди Синк, Џо Кери, Маја Хок, Прија Фергусон и Брет Гелман.

Браќата Дафер ја напишале „Почудни нешта“ како мешавина од истражувачка драма и натприродни елементи прикажани со ужас и детска чувствителност, истовремено внесувајќи референци за поп-културата од 1980-тите. Неколку тематски и режисерски елементи биле инспирирани од делата на Стивен Спилберг, Џон Карпентер, Дејвид Линч, Стивен Кинг, Вес Крејвен и ХП Лавкрафт. Тие, исто така, земале инспирација од експериментите спроведени за време на Студената војна и теориите на заговор кои вклучувале тајни владини експерименти.

Една од водечките серии на Нетфликс, „Почудни нешта“ привлекла рекордна гледаност на платформата за стриминг. Серијата била критикувана за карактеризацијата, атмосферата, глумата, саундтракот, режијата, пишувањето и почитта на филмовите од 1980-тите. Имала добиено бројни награди и номинации, вклучувајќи номинации од наградите Златен глобус, телевизиските награди на Британската академија, наградите на Здружението на режисери на Америка, наградите на Здружението на писатели на Америка и наградите Греми, како и победи од Primetime Emmy Awards, Screen Actors Guild. Награди, Американски филмски институт, телевизиски награди за избор на критичари и награди за избор на луѓе.

Преглед[уреди | уреди извор]

Телевизиската серија Почудни нешта била сместена во измислениот селски град Хокинс, Индијана, во текот на 1980-тите. Блиската Национална лабораторија Хокинс навидум вршела научни истражувања за Министерството за енергетика на Соединетите држави, но тајно правела експерименти за паранормалното и натприродното, вклучувајќи ги и оние кои вклучувале човечки испитаници. Ненамерно, тие создале портал на алтернативна димензија, „Наопаку“. Влијанието на „Превртено“ почнувало да влијае на несвесните жители на Хокинс на катастрофални начини.[1][2]

Првата сезона започнала во ноември 1983 година. Вил Баерс бил киднапиран од суштество од „Превртено“. Неговата мајка Џојс; началникот на градската полиција, Џим Хопер; и група доброволци го барале. Младата психокинетичка девојка по име Единаесет избегала од лабораторијата и ја пронашле пријателите на Вил. Единаесет се спријателила и им помогнала во нивните напори да го најдат Вил.[3]

Втората сезона била сместена една година подоцна во октомври 1984 година. Вил бил спасен, но тој почнувал да претчувствува за падот на Хокинс предизвикан од суштество во "Превртено". Кога ќе се откриело дека Вил сè уште бил опседнат од ентитет од „Превртено“, неговите пријатели и семејството дознале дека постоела поголема закана за нивниот универзум.[4]

Третата сезона била сместена неколку месеци подоцна, во деновите пред прославата на четврти јули во 1985 година. Новиот трговски центар „Starcourt“ станува центар на вниманието на жителите на Хокинс, поради што поголемиот дел од другите локални продавници не работат поради популарноста на трговскиот центар. Хопер станува сè позагрижен за врската на Елевен и Мајк и станува многу заштитнички настроен кон својата ќерка. Не знаејќи за градот, тајна советска лабораторија под Старкурт се обидува да ја отвори портата кон „Превртено“. Во меѓувреме, Mind Flayer користи контрола на умот за да го натера Били да ја исполни својата понуда.[5][6]

Четвртата сезона била сместена неколку месеци подоцна, во март 1986 година. Џојс, Вил, Елевен и Џонатан се преселуваат во Ленора, Калифорнија за нов почеток. Во Калифорнија, Елевен се бори со губењето на своите моќи и со малтретирање на училиште. Во меѓувреме, во Хокинс, суштество од „Превртено“ - ентитет подоцна наречен Векна - почнал да ги убива жителите на Хокинс, отворајќи нови порти меѓу двата света во процесот. Планирајќи да ја запрат Векна, д-р Сем Овенс и д-р Мартин Бренер ја носат Елевен во установа за да и помогнат да ги врати своите моќи. Во меѓувреме, Џојс и Мареј летаат за Русија за да го спасат Хопер од Гулагот во Камчатка.

Улоги и ликови[уреди | уреди извор]

Браќата Дафер, Шон Леви и главната актерска екипа од втората сезона на Stranger Things на Меѓународниот стрип-кон во Сан Диего 2017 година

Винона Рајдер како Џојс Бајерс, мајка на Вил и Џонатан Бајерс. Таа била разведена од Лони Баерс, таткото на Вил и Џонатан. Во втората сезона, таа излегувала со својот стар соученик во средно училиште, Боб, до неговата смрт подоцна во сезоната. Таа и Хопер имале чувства еден за друг.

Дејвид Харбор како Џим Хопер[7], началник на полицискиот оддел Хокинс. Откако неговата мала ќерка Сара починала од рак, Хопер се развел и паднал во алкохолизам. На крајот, тој станал поодговорен, спасувајќи го Вил Баерс откако бил однесен во првата сезона, како и земајќи ја Елевен како своја посвоена ќерка. Тој и Џојс имале чувства еден за друг.

Фин Волфхард како Мајк Вилер,[8] средно дете на Карен и Тед Вилер, брат на Ненси и Холи и еден од тројцата пријатели на Вил Баерс. Тој бил интелигентен и совесен студент и бил посветен на своите пријатели. Тој развил романтични чувства кон Единаесет и подоцна излегувал со неа.

Мили Боби Браун како Единаесет / Џејн Хопер („Ел“),[9] тинејџерка со телепатски и психокинетски способности, резултат на тоа што била една од испитаниците на д-р Бренер од Националната лабораторија Хокинс. Таа избегала од лабораторијата и на крајот станала посвоена ќерка на Џим Хопер земајќи го неговото презиме, и се приспособувала да живее нормален живот со помош на Мајк (со кого подоцна излегувала) и неговите пријатели.

Гејтен Матарацо како Дастин Хендерсон, еден од пријателите на Вил Баерс. Неговата клеидокранијална дисплазија предизвикала негово лиснување. Во втората сезона се гордеел со новите предни заби и ја привлекувал Макс. Во третата сезона, тој добил девојка, Сузи (портретирана од Габриела Пицоло), која ја запознал во Камп Ноу Каде пред почетокот на сезоната.

Кејлеб Меклафлин како Лукас Синклер, еден од пријателите на Вил. Тој бил претпазлив за Елевен, но подоцна се спријателил со неа. Во втората сезона, тој бил еден од љубовните интереси на Макс и на крајот станал нејзино момче во третата сезона. Тој станал попопуларен во сезоната 4 како резултат на приклучувањето на кошаркарскиот тим Хокинс Хај, што накратко го ставило во судир со неговата редовна група пријатели.

Наталија Дајер како Ненси Вилер. ќерка на Карен и Тед и постара сестра на Мајк и Холи. Ненси нашла друга страна од себе додека ја истражува лабораторијата Хокинс и смртта на нејзината пријателка Барбара. Во првите две сезони, таа била девојка на Стив Харингтон, но раскинала со него и потоа излегувала со Џонатан Бајерс. Таа била аспиративна новинарка.

Чарли Хитон како Џонатан Бајерс, постар брат на Вил Бајерс и син на Џојс Бајерс. Тој бил тивок и љубезен тинејџер, аутсајдер на училиште и аспирантен фотограф. Тој бил близок со мајка му и брат му, а станал момче на Ненси Вилер.

Кара Буоно како Карен Вилер (сезони 1-3; исто така глумела во сезона 4),[10] мајка на Ненси, Мајк и малата Холи. Карен имала кратка средба со Били во третата сезона.

Метју Модајн како Мартин Бренер (сезони 1 и 4; периодичен во сезона 2)[11] научникот задолжен за лабораторијата Хокинс и обуката Елевен. Манипулирачки и далечински, тој и неговиот тим ја бараат Елевен во првата сезона, откако таа бега. Тој е наведен како „Папа“ од Елевен. Во 4-та сезона, тој се враќа за да и помогне на Елевен да си ги врати овластувањата и да ја заштити од владините агенти да не ја прогонуваат.[12]

Ноа Шнап како Вил Бајерс (сезона 2 – сегашна; повторлива сезона 1), син на Џојс Бајерс и помлад брат на Џонатан Бајерс. Тој е фатен од чудовиште од „Превртено“, алтернативна димензија откриена од научниците од лабораторијата Хокинс во сезоната[13] 1 Сејди Синк како Макс Мејфилд (сезона 2 – сегашна), помладата полусестра на Били и момче кое го привлекува вниманието и на Лукас и на Дастин, на крајот излегувајќи со Лукас. Во 4-та сезона, таа е една од тинејџерите кои се нападнати од Векна.

Џо Кири како Стив Харингтон (сезона 2-сега; периодична сезона 1), популарен средношколец и момче на Ненси Вилер. Тој го отфрлува Џонатан Бајерс, но подоцна се спријателува со него. Тој и Ненси подоцна раскинуваат во втората сезона, но остануваат пријатели. Тој е познат како „бејбиситер“ на групата бидејќи често го оставаат да се грижи за децата[14][15]

Дејкре Монтгомери како Били Харгроув (сезони 2-3; гостинска сезона 4), насилен, непредвидлив и навредлив постар полу брат на Макс. Тој ја предизвикува популарноста на Стив. Во третата сезона, тој е контролиран од Mind Flayer и подоцна се жртвува за да ги заштити децата. Шон Астин како Боб Њуби (сезона 2; сезона 3 за гости), поранешен школски другар на Џојс и Хопер кој го води Хокинс Радио Шек[16] е момче на Џојс, што го ставила во судир со Хопер. Тој умира на крајот од 2-та сезона откако е нападнат од Demodogs.

Пол Рајзер како Сем Овенс (сезони 2 и 4; гостинска сезона 3), извршен директор на Одделот за енергија кој го заменувал Бренер како директор на лабораторијата Хокинс. Тој бил тврдоглав и посветен на научните истражувања, а сепак бил сочувствителен со жителите на Хокинс и му помагал на Хопер да ја посвоел Елевен како своја законска ќерка. Тој се враќа со Бренер во 4-та сезона за да и помогне на Елевен да си ги врати овластувањата и да ја заштити од владините агенти кои ја ловат.[16] Маја Хок како Робин Бакли (сезона 3-сега), девојка која работела заедно со Стив во продавницата за сладолед во трговскиот центар, која подоцна излегла како лезбејка. Таа и Стив Харингтон биле блиски пријатели, работејќи заедно во продавницата за сладолед Scoops Ahoy, а подоцна и во видео продавницата.[17]

Прија Фергусон како Ерика Синклер (сезона 3–сегашна; периодична сезона 2), 10-годишната сестра на Лукас која и помагала на групата. Откриено било дека била многу паметна и имала страстен интерес за D&D. Брет Гелман како Мареј Бауман (сезона 4; повторливи сезони 2-3), теоретичар на заговор, приватен истражувач и долгогодишен пријател на Хопер кој им помагал на Ненси и Џонатан во сезона 2 и Хопер и Џојс во сезоните 3 и 4.

Џејми Кембел Бауер како Векна/Хенри Крил/Питер Балард/Еден (сезона 4), убиствен ентитет од „Превртено“ откриен дека го создал Mind Flayer. Тој е роден како човек по име Хенри Крил со телекинеза. Откако го убил семејството и паднал во кома, тој бил ставен под грижа на д-р Бренер. Ретроспективите во 4-та сезона откриле дека тој бил испратен во Upside Down од Елевен кога таа имала девет години. Тој бил тешко повреден од гром, поради што се појавил како Векна. Откако го истражувал Upside Down, тој го создал Mind Flayer и ја презел контролата врз димензијата.[18]

Производство[уреди | уреди извор]

Развој[уреди | уреди извор]

Рос Дафер
Мет Дафер

Телевизиската серија Почудни нешта била создадена од Мет и Рос Дафер, професионално познати како Браќата Дафер,[19] кои исто така работеле како презентери и главни сценаристи, како и режирале многу од епизодите. Двајцата го завршиле пишувањето и продукцијата на нивниот филм Скриен од 2015 година, во кој се обиделе да го имитираат стилот на М. Ноќта Шјамалан. Сепак, поради промените во Ворнер Брос, неговиот дистрибутер, филмот не доживеал широко објавување и браќата Дафер не биле сигурни за својата иднина.[20] На нивно изненадување, телевизискиот продуцент Доналд Де Лајн им пришол, импресиониран од сценариото на Хиден и им понудил можност да работат на епизодите на Вејворд Пајнс заедно со Шјамалан. Браќата биле менторирани од Шјамалан за време на продукцијата на епизодата, така што кога завршиле, почувствувале дека се подготвени да продуцираат своја телевизиска серија.[21]

Браќата Дафер подготвиле сценарио што во суштина би било слично на вистинската пилот-епизода на серијата, заедно со 20-страница за темпо што ќе помогнело да се купи серијата наоколу за кабелските мрежи.[22] Тие ја пренеле приказната на околу петнаесет[23] кабелски мрежи, од кои сите го отфрлиле сценариото врз основа на тоа што сметале дека заплетот фокусиран на децата како водечки ликови немало да функционира, барајќи од нив да ја направеле детска серија или да ги оставеле децата и се фокусирале на истрагата на Хопер во паранормалното.[21]

На почетокот на 2015 година, Ден Коен, потпретседателот на 21 Laps Entertainment, му го донело сценариото на својот колега Шон Леви. Тие потоа ги поканиле браќата Дафер во нивната канцеларија и ги купиле правата за серијата, давајќи им целосно авторство на браќата. По читањето на пилотот, услугата за стриминг Нетфликс ја купил целата сезона за необјавена сума;[24][25], серијата била најавена за планираното издание во 2016 година од Нетфликс на почетокот на април 2015 година.

Браќата Дафер изјавиледека во моментот кога се појавиле во Нетфликс, компанијата веќе била препознаена по нејзиното оригинално програмирање во емисии како House of Cards и Orange Is the New Black, со добро препознатливи продуценти зад нив, и дека биле подготвени да почнат да даваат на претстојните продуценти им се допаѓа шанса.[22] Браќата започнале со кастингот и ги довеле Леви и Коен како други извршни продуценти за да разговарале за приказната, а Леви исто така бил режисер за шоуто.[26]

Серијата првично била позната како Монтаук. Поставката тогаш била Монтаук, Њујорк и блиските локации на Лонг Ајленд. Монтаук навлегол во голем број теории на заговор во реалниот свет кои вклучувале тајни владини експерименти.[25][27] Браќата го избрале Монтоук бидејќи тоа имал дополнителни врски на Спилберг со филмот Вилици, каде што Монтаук бил искористен за фиктивниот амбиент на островот Амити.[28] Откако решиле да го променат наративот на серијата за да се одвивал во измислениот град Хокинс, браќата почувствувале дека сега можат да му прават работи на градот, како што било ставање во карантин, што навистина не можеле да ги замислат со вистинска локација.[28]

Со промената на локацијата, тие морале да смислат нов наслов за серијата под раководство на Тед Сарандос од Нетфликс за да можеле да почнат да ја продаваат во јавноста. Браќата започнале со користење на копија од романот „Firestarter “ на Стивен Кинг за да го разгледаат фонтот и изгледот на насловот, и дошле до долга листа на потенцијални алтернативи. Почудни нешта се појавил како што звучел слично на друг роман на кралот, Needful Things, иако Мет истакнал дека тие сè уште имале „многу жестоки расправии“ околу овој последен наслов.[29]

За да ја прикажат серијата, браќата Дафер прикажале слики, снимки и музика од класичните филмови од 1970-тите и 1980-тите, како што биле ET the Extra-Terrestrial, Close Encounters of the Third Kind, Poltergeist, Hellraiser, Stand by Me, Firestarre on Elm Street и Jaws, со цел да се воспостави тонот на серијата.

Пишување[уреди | уреди извор]

Идејата за Почудни нешта започнала со тоа како браќата чувствувале дека можеле да го прифатат концептот на филмот Затвореници од 2013 година, со детали за моралните борби низ кои поминувал татко кога неговата ќерка била киднапирана, и да го прошириле преку осум или повеќе часа во сериски телевизиски пристап. Додека се фокусирале на аспектот на исчезнатото дете од приказната, тие сакале да ја воведат идејата за „детска чувствителност“ што можело да ја понудат и се поигруваа со идејата за чудовиште што можела да ги потроши луѓето. Браќата мислеле дека комбинацијата од овие работи „е најдоброто нешто досега“.[21]

За да го воведат ова чудовиште во наративот, тие разгледале „бизарни експерименти за кои читавме дека се случуваат во Студената војна“, како што бил проектот MKUltra, кој дал начин да се заснова постоењето на чудовиштето во науката, а не нешто духовно. Ова исто така им помогнало да одлучат да ја користат 1983 година како временски период, како што била една година пред да излезе филмот Црвена зора, кој се фокусирал на паранојата од Студената војна.[21] Последователно, тие можеле да ги искористат сите свои лични инспирации од 1980-тите, деценијата во која биле родени, како елементи на серијата,[21][30] правејќи ја во доменот на научната фантастика и хорор.[31]

Други влијанија наведени од браќата Дафер вклучувале: романи на Стивен Кинг; филмови продуцирани од Стивен Спилберг, Џон Карпентер, Дејвид Линч, Вес Крејвен,[32][33][34][35] и Гилермо дел Торо;[29] филмови како Star Wars, Alien и Stand by Me;[29][33][36] Јапонски аниме како што се Akira и Elfen Lied;[29][32] и неколку видео игри вклучувајќи ги Silent Hill, Dark Souls и The Last of Us.[32][37][38] Браќата Дафер верувале дека можеби ненамерно донеле влијанија од други дела, вклучувајќи ги и Beyond the Black Rainbow и DARYL, откриени со прегледување на повратните информации од фановите за серијата.[28] Неколку веб-локации и публикации пронашле други референци за поп културата во серијата, особено референци за поп културата од 1980-тите.[39][40][41][42]

Со Netflix како платформа, Duffer Brothers не биле ограничени на типичен формат од 22 епизоди, избирајќи го пристапот од осум епизоди. Тие боче загрижени дека сезона од 22 епизоди на емитувана телевизија ќе била тешко да се „раскаже филмска приказна“ со толку многу епизоди. Осум епизоди им овозможиле да дадат време за карактеризација покрај наративниот развој; ако имале помалку време на располагање, ќе морале да останат посветени на раскажување хорор филм веднаш штом чудовиштето било претставено и да ја напуштат карактеризацијата.[22] Во осумте епизоди, браќата имале за цел да направеле првата сезона „да се чувствува како голем филм“ со сите главни заплетови завршени така што „публиката се чувствува задоволна“, но оставиле доволно нерешени за да укажат дека „има поголема митологија и има многу висечки нишки на крајот“, нешто што би можело да се истражи во понатамошните сезони доколку Netflix одлучел да создаде повеќе.[43]

Што се однесувало до пишувањето за детските ликови од серијата, браќата Дафер се сметале себеси за отпадници од другите ученици додека биле во средно училиште и на тој начин им било лесно да пишуваат за Мајк и неговите пријатели, а особено за Барб.[29] Џојс била формирана според ликот на Ричард Драјфус, Рој Нири во Блиски средби од трет вид, бидејќи на сите останати им изгледала „апсолутно збунета“ додека се обидувала да го пронајде Вил.[44]

Кастинг[уреди | уреди извор]

Браќата Дафер го избрале Дејвид Харбор како главен Хопер верувајќи дека ова било негова можност да го прикаже главниот лик.

Во јуни 2015 година, било објавено дека Винона Рајдер и Дејвид Харбор се приклучиле на серијата како Џојс и како неименуван началник на полицијата, соодветно.[45] Директорката на кастингот на браќата, Кармен Куба, го предложила Рајдер за улогата на Џојс, кон која двајцата веднаш биле привлечени поради нејзината доминација во филмовите од 1980-тите.[21] Леви верувал дека Рајдер можела „да ја уништи емоционалната итност, а сепак да најде слоеви и нијанси и различни страни на [Џојс]“. Рајдер го пофалил тоа што повеќекратните приказни на серијата барале од неа да глуми за Џојс како да „не е без памет, но всушност некако е на нешто“, и дека продуцентите верувале дека таа можела да ја исполнела тешката улога.[46] Браќата Дафер и претходно биле заинтересирани за Харбор, кој до Stranger Things примарно имале помали улоги како злобни ликови, и тие сметале дека тој „премногу долго ја чекал оваа можност“ да ја игра главната улога, додека самиот Харбор бил воодушевен од сценариото и шанса да се играло „скршен, со недостатоци, антихеројски лик“.[29][47]

Дополнителен кастинг следел два месеци подоцна со Фин Волфхард како Мајк, Мили Боби Браун во необјавена улога, Гејтен Матарацо како Дастин, Кејлеб Меклафлин како Лукас, Наталија Даер како Ненси и Чарли Хитон како Џонатан.[48] Во септември 2015 година, Кара Буоно ѝ се придружила на актерската екипа како Карен,[49] следен од Метју Модин како Мартин Бренер еден месец подоцна.[50] Дополнителните улоги кои се повторувале ги вклучувале Ноа Шнап како Вил,[48][51] Шенон Персер како Барбара „Барб“ Холанд,[52] Џо Кири како Стив Харингтон,[51][53] и Рос Патриџ како Лони,[54] меѓу други.

Актерите кои биле на аудиција за детските улоги читале редови од Stand by Me.[21] Браќата Дафер процениле дека поминале низ околу илјада различни деца актери за улогите. Тие забележле дека Волфхард веќе бил „љубител на филмот“ на филмовите од периодот на 1980-тите и лесно ја исполнувал улогата, додека откриле дека аудицијата на Матарацо била многу поавтентична од повеќето други снимки од аудицијата, и го избрале по едно гледање на неговата лента за аудиција.[22]

Со оглед на тоа што кастингот започнал веднаш откако Нетфликс го осветлил шоуто, и пред целосно да се завршиле сценаријата, ова им овозможило на некои од актерските преземања за улогите да се рефлектирале во сценариото. Кастингот на младите актери за Вил и неговите пријатели бил направен веднаш по завршувањето на првото сценарио, а следните сценарија инкорпорирале аспекти од овие актери.[43] Браќата рекле дека Модин дал значаен придонес за ликот на д-р Бренер, кого тие навистина не го откриле претходно бидејќи го сметале за најтешкиот лик за пишување со оглед на неговите ограничени појави во наративот.[44]

Снимање[уреди | уреди извор]

Поранешниот институт за ментално здравје на Универзитетот Емори во Џорџија служеше како локација на Националната лабораторија Хокинс.

Браќата сакале да ја снимат серијата околу областа Лонг Ајленд за да одговарале на првичниот концепт на Монтаук. Меѓутоа, бидејќи снимањето било планирано да се одржи во ноември 2015 година, било тешко да се снима на Лонг Ајленд на студено време, а продукцијата започнала да бара локации во и околу областа Атланта, Џорџија. Браќата, кои пораснале во Северна Каролина, нашле многу места што ги потсетувале на нивните детства во таа област и чувствувале дека областа добро ќе функционирала со наративната промена во измислениот град Хокинс, Индијана.[28]

Снимањето на првата сезона започнала во ноември 2015 година и била опширно направено во Атланта, Џорџија, при што браќата Дафер и Леви се занимавале со режијата на поединечни епизоди.[55] Џексон служел како основа на измислениот град Хокинс, Индијана.[56][57] Други локации за снимање го вклучувале Институтот за ментално здравје Џорџија како локација на Националната лабораторија Хокинс, Каменоломот Белвуд и средното училиште Патрик Хенри во Стокбриџ, Џорџија, за сцените од средно и средно училиште.[58]

Одделот за континуирано образование на Универзитетот Емори, поранешната градска сала во Дагласвил, Џорџија, Меѓународниот парк за коњи Џорџија во Конјерс, Џорџија, оставинскиот суд во округот Батс, Џорџија, библиотеката Стара Ист Поинт и Првата баптистичка црква Ист Поинт во Ист Поинт, Џорџија, Фајетвил, Џорџија, Камениот планински парк, Палмето, Џорџија и Винстон, Џорџија.[59]  Местото било направено во студиото Screen Gem во Атланта[59] и серијата било снимена со камера RED Dragon.[44] Снимањето на првата сезона завршило на почетокот на 2016 година.[56]

По завршувањето на снимањето на третата сезона, продуцентите ја сметале идејата да го задржат сетот на трговскиот центар Starcourt како постојана атракција за фановите за посета, но на крајот се решиле против тоа.[60]

Четвртата сезона на Stranger Things се очекувала да се состои од осум епизоди, со првата епизода насловена како „Прво поглавје: Клубот на пеколот“.[61] Снимањето на сезоната требало да започне во јануари 2020 година и да траело до август.[62] Со објавувањето на тизерот во февруари 2020 година за четвртата сезона, Duffers потврдиле дека производството започнало.[63] Некои од снимањето за четвртата сезона се одржале во затворот Лукишкеш и во близина во Вилнус, Литванија.[64] Во март 2020 година, производството било прекинато поради пандемијата COVID-19.[65] Производството продолжило во септември 2020 година.[66]

Визуелни ефекти[уреди | уреди извор]

За да се создало ефект на стареење за серијата, врз снимката била додадена филмска зрнца, која била снимена со скенирање во филм од 1980-тите.[44] Браќата Дафер сакале да ја исплашат публиката, но не морало да ја направат серијата насилна или жестока, следејќи го начинот на кој филмовите на Amblin Entertainment од 1980-тите го поттикнале создавањето на рејтингот на филмовите PG-13. Тие рекле дека таквите филмови „многу повеќе се однесувале на расположението и атмосферата, неизвесноста и стравот отколку за гревот“, иако не се плашеле да наметнеле пострашни елементи, особено кон крајот на првата сезона.[44]

Браќата сакале да избегнеле какви било компјутерски генерирани ефекти за чудовиштето и другите делови од серијата и да останеле со практични ефекти, па создале аниматроник за да ја играл улогата на Демогоргон.[67][68] Сепак, шестмесечното време на снимање им оставило малку време за планирање и тестирање на практични уреди за ефекти за некои од кадрите. Тие оделе со средна основа за користење на конструирани реквизити, вклучително и еден за чудовиштето секогаш кога можеле, но за други кадри, како на пример кога чудовиштето ќе пукнело низ ѕид, тие одлучиле да користат дигитални ефекти. Постпродукцијата на првата сезона била завршена една недела пред да била објавена на Нетфликс.[21]

Насловната секвенца користела блиски слики од буквите во насловот Почудни нешта со црвена нијанса на црна позадина додека тие се лизгале на своето место во насловот. Секвенцата била создадена од студиото Imaginary Forces, порано дел од R/GA, предводено од креативниот директор Мишел Доути.[69] Леви го запознал студиото со браќата Дафер, кои ја објасниле нивната визија за серијата инспирирана од 1980-тите, која му помогнала на студиото да го поправел концептот што го сакале продуцентите. Подоцна, но пред снимањето, продуцентите им го испратиле на Imaginary Forces пилот-сценариото, синтетички тешката музика во позадина за насловите, како и различните корици на книги од Кинг и други автори што ги користеле за да го утврделе насловот и сликите, и барале сличен пристап за насловите на сериите, првенствено користејќи типографска низа.[70]

Тие земале инспирација од неколку насловни секвенци на дела од 1980-тите кои претходно биле дизајнирани од Ричард Гринберг под R/GA, како што биле Променети држави и Мртва зона. Тие, исто така, добиле придонес од Ден Пери, кој работел на насловите на неколку филмови од 1980-тите. Различни повторувања вклучувале исчезнување на буквите, за да ја рефлектирале „недостасаната“ тема на серијата и буквите да фрлале сенка на другите, алудирајќи на мистериите, пред да се сместеле во лизгачките букви. Студиото почнало да работи на насловната секвенца пред снимањето, и одзело околу еден месец одмор за време на процесот на снимање за да им дозволело на продуцентите да се нурнеле во серијата и да се врателе со повеќе придонес.[71]

Првично тие работеле со различни фонтови за насловот и користеле блиски кадри од најдобрите одлики на овие фонтови, но на крајот продуцентите сакале да работат со ITC Benguiat, барајќи од нив да ги преработеле тие снимки. Последната секвенца била целосно генерирана од компјутер, но тие се инспирирале од тестирањето на некои практични ефекти, како што било користењето на маските на Кодалит, како што би било направено во 1980-тите, за да се развиле соодветни филтри за софтверот за рендерирање. Картичките за наслови на поединечните епизоди користеле пристап „прелет“, сличен на филмот Булит, кој продуцентите му го предложиле на студиото.[72]

Музика[уреди | уреди извор]

Мајкл Стајн и Кајл Диксон од електронскиот бенд Survive го компонирале оригиналниот саундтрак за шоуто, вклучувајќи ја и тематската песна на серијата.[73] Широка корист синтисајзери во чест на уметниците и филмските композитори од 1980-тите, вклучувајќи ги Жан-Мишел Жар, Танџерин Дрим, Вангелис, Гоблин, Џон Карпентер, Џорџо Мородер и Фабио Фрици.[74] Според Стајн и Диксон, браќата Дафер биле обожаватели на музиката на Survive уште од филмот Гостот“ во 2014 година.[73][75][76] Откако серијата била зелено осветлена, браќата Дафер стапиле во контакт со Survive околу јули 2015 година за да прашале дали сè уште се занимавале со музика; двајцата му дале на продуцентскиот тим десетици песни од минатото на нивниот бенд за да го добијат нивниот интерес, помагајќи им да ја добијат улогата.[73]

Покрај оригиналната музика, Почудни нешта содржела периодична музика од уметници како Joy Division, Toto, New Order, the Bangles, Foreigner, Echo and the Bunnymen, Питер Гејбриел и Кори Харт, како и извадоци од Tangerine Dream, John Carpenter, и Вангелис.[77][78] Некои песни биле користени како наративни елементи, како што биле „Should I Stay or Should I Go “ на The Clash во првата сезона,[78] и „ Running Up That Hill “ на Кејт Буш во четвртата. Некои од овие лиценцирани песни забележале последователно оживување на продажните топ листи по емитувањето на соодветните сезони на Почудни нешта, особено „Running Up That Hill“ и „ Master of Puppets “ на Металика од четвртата сезона и „The NeverEnding Story “ на Лимал од третата сезона.[79][80][81]

Саундтраките кои ги содржеле одделно оригиналните композиции и лиценцираната музика за секоја сезона биле објавени од Lakeshore Records.

Објавување[уреди | уреди извор]

Првата сезона се состоела од осум епизоди во траење од еден час кои биле објавени ширум светот на Нетфликс на 15 јули 2016 година,[82] во Ultra HD 4K . Втората сезона, составена од девет епизоди, била објавена на 27 октомври 2017 година, во HDR.[83][84] Третата сезона повторно се состоела од осум епизоди,[85] и била објавена на 4 јули 2019 година.[86] Четвртата сезона, составена од девет епизоди, била објавена во два тома на 27 мај и 1 јули 2022 година, соодветно.[87][88][89] Во февруари 2022 година, Нетфликс ја обновил серијата за петта и последна сезона.[90]

Набргу по објавувањето на четвртата сезона, гледачите известиле дека пријателите на Вил не го признавале неговиот роденден во епизода од сезоната што се одржала на тој ден. Даферите во интервјуто рекле дека би можеле да го поправат проблемот со промена на неговиот месец, кој го нарекле „Џорџ Лукас-инг ситуацијата“, во врска со промените во канонот што Џорџ Лукас ги направил во оригиналната трилогија „Војна на ѕвездите “ за да одговарала на она што била додадена претприквел трилогија.[91] Некои гледачи го сфатиле ова за да имплицирале дека се монтирале и сцени од претходните сезони, вклучително и една сцена каде Џонатан правел дискретни фотографии од забавата покрај базен што ја одржувале Стив, Ненси и Барбара. Писателите изјавиле дека „ниту една сцена од претходните сезони никогаш не била исечена или премонтирана“, вклучително и оваа сцена.[91]

Домашни медиуми[уреди | уреди извор]

Првата сезона на Почудни нешта била објавена на комбо пакет Blu-ray/DVD исклучиво за трговците на мало на Target на 17 октомври 2017 година, а истото за комбо пакетот 4K/Blu-ray на 15 ноември 2017 година, од кои и двете вклучувале vintage Пакување инспирирано од CBS-FOX VHS.[92][93] Втората сезона добила слично издание на 6 ноември 2018 година.[94][95]

Прием[уреди | уреди извор]

Винона Рајдер била номинирана за Golden Globe Award, Satellite Award и Screen Actors Guild Award, додека Мили Боби Браун била номинирана за две Screen Actors Guild Awards во истата категорија и две Primetime Emmy Awards.

Гледаност на публиката[уреди | уреди извор]

Нетфликс првично не ги открил бројките за гледаност на претплатниците за нивната оригинална серија, а Symphony Technology Group составил податоци за сезоната врз основа на луѓе кои користеле софтвер на нивните телефони што го мерело гледањето телевизија со откривање на звукот на програмата. Според Symphony, во првите 35 дена од објавувањето, Почудни нешта во просек имала оценки од околу 14,07 милиони возрасни на возраст меѓу 18 и 49 години во САД. Ова ја направила третата најгледана сезона на оригиналната содржина на Нетфликс во САД во тоа време зад првата сезона на Fuller House и четвртата сезона на Orange Is the New Black.[96] Во анализата од септември 2016 година, Нетфликс открил дека Почудни нешта ги „закачи“ гледачите до втората епизода од првата сезона, што покажувало дека втората епизода била „првиот дел што доведе најмалку 70 проценти од гледачите кои ја гледале таа епизода да ја завршиле целата прва сезона на шоу“.[97]

За третата сезона, Нетфликс открил дека серијата соборила рекорди на гледаност за Нетфликс, со 40,7 милиони домаќинства го гледале шоуто во првите четири дена, а 18,2 милиони веќе ја гледале целата серија во таа временска рамка.[98] Во првиот месец, третата сезона ја гледале 64 милиони домаќинства, поставувајќи нов рекорд за најгледаната оригинална серија на Нетфликс.[99][100]

Серијата била најследеното ТВ шоу во историјата на апликацијата за социјални медиуми TV Time со над 5 милиони следбеници.[101]

Критички одговор[уреди | уреди извор]

Rotten Tomatoes дал севкупна оценка на шоуто од 92%,[102] додека Metacritic му дал на шоуто вкупна оценка од 74.[103]

Агрегаторот на прегледи Rotten Tomatoes на првата сезона ѝ дал рејтинг на одобрување од 97% врз основа на 91 прегледи и пондерирана просечна оцена од 8,12/10. Критичкиот консензус на страницата велел: „Возбудливо, потресно, а понекогаш и застрашувачко, Stranger Things делувала како зависност од почит кон филмовите на Спилберг и старите телевизии од 1980-тите. Њујорк тајмс го споредил шоуто со Stand by Me на Роб Рајнер, раскажувајќи го нивното носталгично чувство со„...пронаоѓање на тој безвременски момент каде што сè изгледаше примамливо, страшно ново“.[104] Агрегаторот на прегледи Метакритик на првата сезона ѝ дал нормализиран резултат од 76 од 100 врз основа на 34 критичари, што укажувал на „генерално поволни критики“.

На Rotten Tomatoes, втората сезона имала рејтинг од 94% врз основа на 150 прегледи и просечна оцена од 7,86/10. Критичкиот консензус на страницата велел: „Сезоната на второстепениот студент на „ Почудни нешта ' која бавно се гради, ги балансира моментите на хумор и носталгичната сладост наспроти растечкиот ужас што е уште поефективен благодарение на целосните ликови на серијата и евокативниот тон. На Metacritic, втората сезона има нормализиран резултат од 78 од 100, врз основа на 33 критичари, што укажува на „генерално поволни критики“.

На Rotten Tomatoes, третата сезона имала рејтинг од 89% врз основа на 140 прегледи и просечна оцена од 7,86/10. Критичкиот консензус на страницата велел: „Вибрантно и шармантно, Почудни нешта се трансформира во возбудливо — ако е познато — летно возење кое ужива во својата носталгија наполнета со неонски без да ги изгуби од вид богатите врски што ја прават серијата толку симпатична. На Metacritic, третата сезона има нормализиран резултат од 72 од 100, врз основа на 28 критичари, што укажува на „генерално поволни критики“.

На Rotten Tomatoes, четвртата сезона имала рејтинг од 88% врз основа на 185 прегледи, со просечна оцена од 7,90/10. Критичкиот консензус на страницата гласел: „Потемно и погусто од неговите претходници, четвртото поглавје на Почудни нешта ' поставува сцената за последната сезона на серијата на типично достоен за прејадување. На Metacritic, двата тома од четвртата сезона имаат оценки од 69 од 100 врз основа на 29 критичари и 74 од 100 врз основа на 18 критичари, и двата означуваат „генерално поволни критики“.

Почудни нешта била рангирана на третото најдобро ТВ шоу на годината (2016) од страна на The Guardian и Empire.[105][106] Бил вклучен и на листата на најдобро ТВ шоу на Атлантик во 2017 година.[107]

Коментар[уреди | уреди извор]

Изведбата на Шенон Парсер како Барб привлекло големо внимание од обожавателите и довело до тоа да биде номинирана за наградата Еми Primetime за извонредна гостинска актерка во драмска серија.

Почудни нешта добила посветена база на обожаватели набргу по објавувањето. Една област на фокус била ликот на Барб, луда пријателка и соученичка на Ненси, која била земена и убиена од чудовиштето на почетокот на сезоната.[108] Според актерката Шенон Парсер, Барб „не требаше да биде голема работа“, а браќата Дафер не навлегувале во големи детали за ликот бидејќи фокусот бил на пронаоѓањето на Вил. Сепак, многу фанови сочувствувале со ликот; Лора Бредли од Vanity Fair сугерирал дека Барб ќе била слично несоодветно во општеството и дека „повеќе личи на некој што навистина може да го сретнете во реалниот живот“ во споредба со другите ликови, особено Ненси. Хаштаговите станале популарни по објавувањето на серијата, како што биле „#ImWithBarb“ и „#JusticeforBarb“, а биле креирани и неколку фанови страници и форуми за да ја поддржат.[109]

Пурсер не се вратила во втората сезона, но браќата Дафер го искористиле движењето „Правда за Барб“ од реалниот живот како инспирација за наратив на почетокот на втората сезона: Ненси се осврнувала на фактот дека „никому никогаш не му е грижа“ за Барб.[110] Парсер и неколку медиуми ја презеле нејзината номинација како Барб за извонредна гостинка во драмска серија во Primetime Emmy наградите како постигнување „Правда за Барб“, истакнувајќи колку добро бил прифатен нејзиниот лик.[111][112][113]

Друго влијание на серијата била зголемената побарувачка за Eggo вафли, бидејќи тие биле прикажани како омилена храна на Елевен во неколку епизоди и се гледале како претстава на серијата.[31] Компанијата Келог не била дел од продукцијата пред излегувањето на првата сезона, но тие го препознале влијанието на серијата на пазарот. Тие обезбедиле гроздобер телевизиска реклама Eggo од 1980-тите за Нетфликс да ја користи во својата реклама за Super Bowl LI, и имале намера повеќе да се вклучат во вкрстена промоција.[114] Coca-Cola објавила ограничена серија на New Coke (воведена во 1985 година) за да се совпаднела со третата сезона на шоуто, која се одржувала во 1985 година.[115]

Спорност[уреди | уреди извор]

Во април 2018 година, режисерот Чарли Кеслер поднел тужба против браќата Дафер, тврдејќи дека тие ја украле неговата идеја зад неговиот краток филм Монтаук, во кој имало слична премиса за исчезнато момче, блиска воена база која правела експерименти од другиот свет и чудовиште од друга димензија. Кеслер го режирал филмот и го дебитирал на Меѓународниот филмски фестивал Хемптон во 2012 година. За време на Филмскиот фестивал во Трибека во 2014 година, тој им го подарил својот филм на браќата Дафер и подоцна им го дал „сценариото, идеите, приказната и филмот“ за поголема филмска идеја која ја нарекол Проектот Монтаук. Кеслер тврдел дека браќата Дафер ги искористиле неговите идеи за да ја осмислат премисата за Почудни нешта и барале една третина од приходот што го направиле од серијата.[116][117]

Адвокатот на браќата Дафер изјавил дека тие никогаш не го виделе филмот на Кеслер, ниту разговарале со него во врска со него и дека Кеслер немал никаков придонес во нивните концепти за Почудни нешта.[118] Судијата негирал скратена пресуда за браќата Дафер во април 2019 година, дозволувајќи му на тужбата на Кеслер да продолжела на судење.[119] Непосредно пред почетокот на судењето во мај 2019 година, Кеслер ја повлекол својата тужба откако ги сослушал депонирањето и ги видел документите од 2010 година кои му покажале дека Даферс независно го смислиле концептот на Почудни нешта.[120]

Новинарите забележале дека идејата за натприродни настани околу Монтаук настанала поради урбаната легенда за проектот Монтаук, која излегла на виделина од книгата Проектот Монтаук: Експерименти во времето од 1992 година.[121][122][123]

Во септември 2017 година, повеќе медиуми објавиле написи за писмо за прекин и откажување испратено од внатрешен адвокат на Нетфликс до операторот на бар со тема Почудни нешта во Чикаго.[124][125] Писмото вклучувало хумористични референци за серијата: „освен ако не живеам наопаку“; „нема да се нафрлиме на тебе целосно д-р Бренер“; „демогоргонот не е секогаш толку простлив“. Писмото, исто така, добило пофалби од адвокатите за неговата рамномерност во небарањето итно затворање на барот, само барајќи барот да не останел отворен без дозвола на Нетфликс по неговото првично планирано работење.[124]

Признанија[уреди | уреди извор]

Почудни нешта имала добиено бројни награди и номинации низ забавната индустрија, вклучувајќи десет номинации за Primetime Emmy награди и четири номинации за награда Златен глобус во текот на втората сезона. Актерската екипа на серијата добила неколку од нив: актерската екипа од првата сезона на серијата ја освоила наградата на Screen Actors Guild Award за извонредна изведба на ансамбл во драмска серија, додека водечките серии Рајдер, Браун и Харбор заработиле индивидуални награди и номинации.

Други медиуми[уреди | уреди извор]

Надвор од Почудни нешта[уреди | уреди извор]

Со објавувањето на втората сезона од серијата, Нетфликс го објавил и Beyond Почудни нешта, последователно шоу кое го водел Џим Раш. Гостите биле актерската екипа и екипата од серијата, вклучувајќи ги браќата Дафер и ѕвездите од серијата, кои разговарале за развојот и производството на серијата и нејзината поголема митологија. За разлика од претходните последователни шоуа создадени од Embassy Row, како што биле Talking Dead и Talking Bad, Beyond Stranger Things требала да се гледа по прикажувањето на целата втора сезона.[126]

Поврзани книги[уреди | уреди извор]

Случајна куќа на пингвин соработувал со Нетфликс за да издадел серија книги поврзани со Почудни нешта, почнувајќи од крајот на 2018 година. Тука спаѓале „Како да преживееш во светот на странци“,[127] детска книга објавена на 13 ноември 2018 година, која нудела „совети, мудрости и предупредувања“ од Почудни нешта. Тие, исто така, ја објавиле книгата од зад сцената Почудни нешта:Светот се преврте наопаку: Официјалниот придружник зад сцената[128] (објавена на 30 октомври 2018 година) и годишник за средно училиште Хокинс/Хокинс два во едно Средношколски годишник (објавен на 26 март 2019 година).[129]

Визии од наопаку: Почудни нешта Уметничка книга била објавена на 15 октомври 2019 година.[130] Тајните датотеки на Вил Баерс бил објавен на 24 септември 2019 година.[131] Почудни нешта: Официјалниот албум со налепницибил објавен на 15 јуни 2021 година.[132] Почудни нешта: Официјалната боенка била објавена на 28 јуни 2022 година.[133] Мала златна книга со тема „Почудни нешта, Почудни нешта: Можеме да сметаме на единаесет “ била објавена на 5 јули 2022 година.[134]

Insight Editions ги објавил Почудни нешта Tarot Deck и Guidebook на 16 август 2022 година,[135][136] проследено со Почудни нешта: Крајната скок книга на 30 август 2022 година.[137][138]

Во вториот квартал од 2019 година, како дел од својата серија „Сребрена архива“, издавачот од Обединетото Кралство Obverse Books објавил книга за првата сезона на Почудни нешта од писателот Пол Дрискол.[139]

Романи[уреди | уреди извор]

Романот Сомнителни умови од Гвенда Бонд се одвивал пред првата сезона и се фокусирал на мајката на Елевен, Тери Ајвс и нејзините искуства со д-р Бренер во лабораторијата Хокинс во 1969 година.[140] Романот бил објавен на 5 февруари 2019 година, а набрзо следела Темнината на работ на градот од новозеландскиот автор Адам Кристофер на 28 мај 2019 година. Во Еџ, по настаните од втората сезона, Хопер ги поврзувал деталите од неговиот минат живот во Њујорк во текот на 1970-тите за Единаесет.[141] Runaway Max, роман за млади за возрасни од Брена Јованов, бил објавен на 4 јуни 2019 година и го истражувал раниот живот на Макс Мејфилд во Сан Диего пред да се преселила во Хокинс во 1984 година, како и нудејќи прераскажување на настаните од втората сезона од нејзина перспектива.[142]

Бунтовничката Робин, романот за млади возрасни од АР Капета, бил објавен на 29 јуни 2021 година, со детали за борбата на Робин Бакли да го прифатела нејзиниот идентитет пред настаните од третата сезона. Хокинс Хорорите од Метју Џ. Гилберт, збирка кратки страшни приказни раскажани од перспектива на Партијата, била објавена на 3 мај 2022 година;[143] и Lucas on the Line од Суји Дејвис Окунгбова, роман поставен по настаните од третата сезона од перспектива на Лукас, бил објавен на 26 јули 2022 година.[144]

Стрипови[уреди | уреди извор]

Dark Horse Comics објавил партнерство со Нетфликс за „повеќегодишна издавачка линија“ на приказни сместени во светот на Почудни нешта. Почетниот наслов бил минисерија со четири изданија, напишана од Џоди Хаусер и уметност за внатрешни работи од Стефано Мартино. Приказната се одвивала за време на настаните од првата сезона и ја зафатила перспективата на Вил додека тој сè уште бил заробен во „Превртено“.[145] Првото издание на минисеријата било објавено на 26 септември 2018 година.[146]

На 4 мај 2019 година, Dark Horse Comics објавил специјален стрип Почудни нешта како дел од настанот Ден на бесплатен стрип (FCBD). Генералниот стрип The Dark Horse FCBD 2019 содржел приказна за Почудни нешта насловена The Game Master, поставена неколку дена по настаните од првата сезона. Напишана била од Џоди Хаусер, а илустрирана од Ибрахим Мустафа.[147]

Вториот наслов Почудни нешта бил уште една минисерија од четири дела, напишана повторно од Џоди Хаусер со внатрешна уметност од Едгар Салазар, насловена Почудни нешта: шест. Стрипот се фокусирал на еден од експериментите пред Единаесет: девојка по име Франсин, која поседувала моќ на препознавање. Првиот број излегол во продажба на 29 мај 2019 година.[148]

Оригинален графички роман базиран на серијата наречена Почудни нешта: Момци зомби бил објавен на 19 февруари 2020 година. Напишана била од Грег Пак, нацртана од Валерија Фавоча, напишана од Нејт Пиекос од Бламбот, обоена од Ден Џексон, со насловна слика од Рон Чан. Имала 72 страници и сместено по првата сезона.[149]

Третата комична минисерија, Почудни нешта: Into the Fire, започнала во јануари 2020 година. Исто така, траела четири изданија, тоа било продолжение на минисеријата шест, поставена пред третата сезона на серијата. Напишана била од Џоди Хаусер, молив од Рајан Кели и печатена од Ле Бо Андервуд.[150]

Уште еден Почудни нешта бил објавен како дел од Денот на бесплатниот стрип 2020 година. Напишана била од Грег Пак и била сместена набргу по Битката кај Старкорт Мол прикажана во третата сезона на серијата.[151]

Вториот оригинален графички роман на Почудни нешта, насловен Почудни нешта: The Bully, бил објавен на 13 октомври 2020 година. Напишан бил од Грег Пак и илустриран од Валерија Фавоча,[152] и се фокусирал на ликовите Троја и Џејмс истовремено со настаните од втората сезона, бидејќи првиот се борел со ПТСН по неговата средба со Елевен.

На 18 јуни 2020 година, било објавено дека IDW Publishing и Dark Horse ко-објавувале мини серии Почудни нешта и Зандани и змејови.[153][154]

Четвртата минисерија од Dark Horse, со наслов Почудни нешта: Научен камп започнала во септември 2020 година. Се работела и за четири изданија.[155]

На 23 јули 2020 година, Dark Horse објавил приквел во еден кадар со наслов Почудни нешта: Ноќта на вештерките во Хокинс.[156]

Трет графички роман; Почудни нешта: Ерика Големата!; бил објавен на 26 јануари 2022 година.[157]

Проблем Датум на основање Приказна Уметност Бои Насловна Слика Колекција
#1[158] Септември 26, 2018 Џоди Хаузер PENCILS: Стефано Мартино

INKS: Кет Шампен
Ларен Афе Алекси Бриклот

Рафаел Арбекелг

Кајл Ламберт

Патрик Сетерфилд

Ли Бермејо

Бен Оливер

Бабс Тар

Клејтон Краин

Лусио Парио

Францесо Матина

Фабио Мун

Патрик

Почудни нешта Том 1: Другата страна

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 7 мај 2019 година

9781506709765[159]
#2[160] Октомври

31, 2018

Алекси Бриклот

Стив Морис

Грег Рут

Патрик Сетерфилд
#3[161] Ноември

28, 2018

Алекси Бриклот

Грегорз Домарадски

Метју Тејлор

Патрик Сетерфилд
#4[162] Јануари

2, 2019

Алекси Бриклот

Џен Бартел

Етан Јанг

Патрик Сетерфилд
Бесплатен ден на стрипот 2019 година (Општо) Stranger Things/Black Hammer (приказна за Stranger Things: The Game Master)[163] Мај

8, 2019

Ибрахим Мустафа Триона Фарел Чун Ло N/A
Шест #1[164] Мај

29, 2019

PENCILS: Едгар Салазар

INKS: Кет Шампен
Мариса Лоуси Алекси Бриклот

Кел Ламберт

Давид Мак

Патрик Сетерфилд

Џени фрисон
Почудни нешта Том : Другата страна 2: SIX

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 26 ноември 2019 година

9781506712321[165]
Шест #2[166] Јуни

26, 2019

Алекси Бриклот

Е.М. Гист

Микела Дан

Патрик Сетерфилд
Шест #3[167] Јули

31, 2019

Алекси Бриклот

Каспер Лингард

Тајлер Кук

Патрик Сетерфилд
Шест #4[168] Август

28, 2019

Алекси Бриклот

Кристијан Вард

Џен Ревена

Патрик Сетерфилд
Зомби момчиња[169] Јануари

22, 2020

Грег Пак Валериа Фавочиа Дан Џаксон Рон Чан Во огнот 9781506713090[170]
Во огинот #1[171] Јануари

20, 2020

Џоди Хаузер PENCILS: Рајан Кели

INKS: Ле Бо Андерлуд
Триона Фарел Виктор Калвачиев

Џерми Вилсон

Кајл Ламберт
Почудни нешта Том 1: Другата страна 3: Во огнот

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: ј јули 28, 2020 година

9781506713083[172]
Во огинот #2[173] Февруари

12, 2020

Виктор Калвачиев

Џонатан Кес

Клер Ро
Во огинот #3[174] Март

25, 2020

Виктор Калвачиев

Емили Персон

Адам Горхам
Во огинот #4[175] Јули

8, 2020

Виктор Калвачиев

Еван Кагле

Кели Мкернан
Бесплатен ден на стрипови 2020 година (сите возрасти) Stranger Things/Minecraft (приказна за Stranger Things: Erica's Quest)[176] Јули 29, 2020[177] Грег Пак Габриела Антали Дан Џексон Рон Чан Почудни нешта Том: Другата страна 4: Научен камп

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 5 мај 2021 година

9781506715766[178]
Силеџија[179] Септември 1, 2020 Валериа Хавочиа Оригинален графички роман 9781506714530[179]
Научен камп#1 Септември 30, 2020 Џоди Хаузер PENCILS: Едгар Салазар

INKS: Кет Шампен
Мариса Лоуси Виктор Калвачиев

Кул Ламберт

Францизо Рил
Почудни нешта Том: Другата страна 4: Научен камп

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 5 мај 2021 година

9781506715766[178]
Научен камп #2 Октомври 28, 2020 Виктор Калвачиев

Ерик Нукен

Тула Лотеј[180] и Раул Елен[181]
Научен камп #3 Ноември 25, 2020 Виктор Калвачиев

и Раун Алиен

Пус Бак
Научен камп#4 Декември 30, 2020 Виктор Калвачиев

Себастијан Прис

Пус Бак
Халовин во Хокинс (Специјално за Ноќта на вештерките еднократно) Октомври 21, 2020 Мајкел Мореци Тодор Христов Крис О Харолан Францесо Францавила Почудни нешта Специјално за одмор

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 23 ноември 2022 година

9781506734583[182]
Почудни нешта и Зандани и змејови #1 Ноември 4, 2020 Џоди Хаузер

Џим Зуб
Диего Галиндо Мајкел Асарасакон Е.М. Гист

Диего Галиндо

Ана Дитман

Девид Микел Бек
Почудни нешта и Зандани и змејови

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 30 јуни 2021 година

9781506721071[183]
Почудни нешта и Зандани и змејови #2 Декември 2, 2020 Е.М. Гист

Ана Дитман

Давид Микел Бек

Макс Дунбар
Почудни нешта и Зандани и змејови #3 Јануари

6, 2021

Ана Дитман

Давид Микел Бек

Тони Инфате

Е.М. Гист (Cover)
Почудни нешта и Зандани и змејови #4 февруари 17, 2021 Е.М. Гист

Ана Дитман

Давид Микел Бек

Џес Тејлор
Гробот на Ибвен #1 Септември 29, 2021 Грег Пак Диего Галиндо Францесо Сегала Марк Аспинал

Кајл Ламберт

Диего Галиндо

Ивин Родригес
Почудни нешта Том 5: Гробот на Ибвен

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 27 април 2022 година

9781506725543[184]
Гробот на Ибвен #2 Октомври 27, 2021 Марк Аспинал

Каспар Вингар(variant)

Пус Бак

Рафаел Сементо
Гробот на Ибвен #3 Ноември 24, 2021 Марк Аспинал

Бен девиј

Етан Јанг

Тодор Христов
Гробот на Ибвен #4 Декември 22, 2021 Марк Аспинал

Симон де Мо

Мак Шатер

Адам Корсам
Зимски специјал за Почудни нешта (една снимка) Ноември 3, 2021 Крис Роберсон АБЕЛ ДЏ Чавиш Стив Морис

Џонатан Кес
Почудни нешта Специјално за одмор

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 23 ноември 2022 година

9781506734583[182]
Ерика добрата! [185] Јануари 26, 2022 Грег Пак

Дани Лор
Валериа Хавочиа Ден Џексон Рон Шан Графички роман

9781506714547

Камчатка #1 Март

23, 2022

Мајкел Мореци Тодор Христов Марк Аспинал

Елизабета Белс

Хајден Шерман

Рафел Албукелк
Почудни нешта 6: Камчатка(Графички роман)

ДАТУМ НА ИЗДАВАЊЕ: 8 ноември 2022 година

9781506727653[186]
Камчатка#2 Април 20, 2022 Марк Аспинал

Алекс Фанукаф

Капол Оф Кокс

Катерина Беликова
Камчатка #3 Мај

25, 2022

Марк Аспинал

Ешли Врајтер

Диего Галиндо

Џули Дилон
Камчатка #4 Јуни

22, 2022

Марк Аспинал

Џекоб Филипс

Микела Дан

Пиус Бак
Бесплатен ден на стрипот 2022 година (Општо) Stranger Things/Resident Alien (приказна за Почудни нешта: функција за суштество)[187] Мај

7, 2022

Паус Бак Диего Галиндо N/A
Почудни нешта Летен Специјал (one-shot) Јули

06, 2022

Кет Шампен Чао Филип Диего Галиндо

Хедер Вауг
Почудни нешта Летен Специјал

RELEASE DATE: November 23, 2022

9781506734583[182]
Многу духови на Д-р Бренер #1 Јануари 11, 2023 [188] Брендер Флечер Мак Шатер Рош Марк Аспинал

Киле Ламберт

Диего Вариндо

Малачи Вард
ТБА
Многу духови на Д-р Бренер #2 Февруари 2023 ТБА
Многу духови на Д-р Бренер #3 Март

2023

ТБА
Многу духови на Д-р Бренер #4 Април

2023

ТБА

Собрани изданија[уреди | уреди извор]

Наслов Собран материјал Датум на објавување ISBN
Почудни нешта: Едиција Том 1 (тврд повез) Почудни нешта (односно „Другата страна“) #1–4



Почудни нешта: Научен камп #1–4



„The Game Master“ (од Денот на бесплатен стрип 2019 година (Општо) Stranger Things/Black Hammer)



„Потрагата на Ерика“ (од Денот на бесплатен стрип 2020 година (сите возрасти)Почудни нешта/Minecraft)
8 септември 2021 година [189]
Издание на библиотеката Почудни нешта, том 2 (тврд повез) Почудни нешта: Шест #1–4



Почудни нешта: Во огнот #1-4
10 ноември 2021 година [190]
Почудни нешта Целиот волумен 1 (мека корица) Почудни нешта (Односно „Другата страна“) #1–4



Почудни нешта: Шест #1–4



Почудни нешта: Во огнот #1-4



Почудни нешта: Научен камп #1–4
11 октомври 2022 година [191]
Почудни нешта: После училиште Омнибус за авантури (мек корица) Почудни нешта: Момци зомби



Почудни нешта: Силеџија



Почудни нешта: Ерика Големата
18 октомври 2022 година [192]

Игри на маса[уреди | уреди извор]

Hasbro објавил лиценцирана верзија на стартер комплет со тема Stranger Things, Dungeons & Dragons во мај 2019 година. Комплетот, покрај тоа што вклучувал книги со упатства, листови со знаци и коцки, вклучувал и кампања наречена „Лов на Тесалхидра“, која децата ја играле во првата сезона (напишана со намера да дојде од перото на ликот на самиот Вил) како и Demogorgon минифигури.[193]

Magic: The Gathering ќе вклучела серија кросовер картички Stranger Things како дел од неговата специјална серија „Secret Lair“ во 2021 година.[194]

Видео игри[уреди | уреди извор]

Мобилни игри[уреди | уреди извор]

Netflix и BonusXP развиле бесплатна врска за мобилни игри за Stranger Things, објавена на уредите iOS и Android на 4 октомври 2017 година. Играта користела стил на уметност со ретро-пиксели, сличен на игрите за Super Nintendo Entertainment System. Играта била лабаво базирана на приказната Stranger Things по првата сезона, при што играчот започнувал како началник на полицијата Џим Хопер во потрага по исчезнатите момчиња. Откако ќе се пронашле овие ликови, тие станувале за играње и имале посебни способности што му овозможувале на играчот да пристапел до повеќе области во играта.[195][196]

BonusXP имал помалку од една година да ја заврши играта. Тимот одлучил да ја направи играта во сличен стил на Легендата за Зелда бидејќи „беше совршено поклопуван затоа што и [ Stranger Things и Zelda ] се за истражување, и тоа е некако мистериозно вклопување што одговара на расположението на шоуто. “ Според претседателот на BonusXP Дејв Потингер. Мапата на Хокинс во играта била заснована на мапата на Google Street View на Џексон, Џорџија, каде што се снимала серијата. Со цел да се задржела играта во тајност, BonusXP не ангажирал тестери за нивно обезбедување квалитет, наместо тоа членовите на семејството од дизајнерскиот тим да давале повратни информации; овој процес помогнал да се создале две нивоа на тежина во играта.[197]

Завршувањето на играта им давало на играчите клип од првата епизода од втората сезона на серијата.[198] Играта била преземена 3 милиони пати во првата недела, станувајќи врвно преземање и добивајќи критички пофалби. Со објавувањето на втората сезона, ажурирањето на играта ја додала Макс како лик што можела да се репродуцира, и изданието за Amazon Fire TV, кое вклучувало поддршка за контролер.[197] Играта била номинирана за „Мобилна игра“ на 14-тото доделување на наградите за игри на Британската академија.[199][200]

Втората мобилна игра од BonusXP, Stranger Things 3: The Game, била најавена за време на The Game Awards 2018. Објавена била како спој третата сезона на Stranger Things, која започнала на 4 јули 2019 година.[201] Оваа игра била изометриска акциона игра, каде играчите воделе избрани шоу ликови, вклучувајќи ги Џојс, Џим, Макс и Елевен, низ различни нивоа, со игра инспирирана од неколку видео игри од 1980-тите. Играта го следела наративот на третата сезона, бидејќи BonusXP имал одреден придонес со браќата Дафер и обезбедил дополнителни елементи на приказната што шоуто немало време да ги истражува.[202][203] Играта не била објавена само за мобилни платформи, туку и за персонални компјутери, Nintendo Switch, PlayStation 4 и Xbox One.

И двете од овие мобилни игри Stranger Things биле искористени за лансирање на услугата за видео игри на Netflix за нејзината мобилна апликација во ноември 2021 година.[204]

Третата мобилна игра, наречена Stranger Things: Puzzle Tales, била развиена од Next Games. Првично била најавена како игра базирана на локација со механика за играње улоги.[203] Наместо тоа, кога била објавен во 2021 година, наместо тоа била игра со улоги со загатки водена од приказна.[205]

PlayStation VR игра[уреди | уреди извор]

Sony Interactive Entertainment објавил дека работел на ексклузивна игра за PlayStation 4, базирана на Stranger Things, за нивната периферна PlayStation VR. Компанијата оттогаш објавила тизер кој ги прикажувал сцените со божиќни светла на ѕид.[206]

компјутер[уреди | уреди извор]

Игра без DRM за Windows и Mac базирана на сезона 3 била објавена на 4 јули 2019 година.[207]

Откажана игра Telltale[уреди | уреди извор]

Во јуни 2018 година, Нетфликс ги објавил плановите за Telltale Games да произведел епизодна авантуристичка игра базирана на серијата, како дел од поголемото партнерство кое ќе ги гледал пристаништата на другите серии на Telltale како интерактивни филмови на Нетфликс. Сепак, проектот бил откажан откако Telltale го отпушти поголемиот дел од својот персонал во септември 2018 година[208][209][210][211][212] Како што било планирано, играта ќе се одиграла во пролетта 1985 година, преместувајќи ги настаните од втората и третата сезона. Telltale исто така нарачал придружна игра од Night School Studio со наслов Kids Next Door што ќе бил претходник на нивниот наслов, но и оваа била откажана по затворањето на Telltale.[213]

Поткасти[уреди | уреди извор]

Во јули 2019 година, биле објавена три епизоди од Зад сцената: Stranger Things 3 подкаст, со поглед на правењето на третата сезона на серијата. Домаќин бил Ден Таберски.[214][214][215]

Придружник на подкаст од шест епизоди на романот „Бунтовникот Робин “, насловен „ Бунтовник Робин: Преживеан Хокинс “, бил објавен во средината на 2021 година.[216] Маја Хок ја повторувала нејзината улога на Робин, Шон Махер го играла нејзиниот омилен учител господин Хаузер, а Лорен Шипен пишувала и режирала.[217]

Искуство со Почудни работи[уреди | уреди извор]

Од 16 до 19 јуни 2022 година, Netflix Јужна Африка соработувал со Fourways Mall за да управувал со Stranger Things Experience.[218] The Experience претходно работел во трговскиот центар Canal Walk во Кејп Таун.[219]  

Други[уреди | уреди извор]

Лего претставил сет на Stranger Things наречен „The Upside Down“, базиран на верзија на домот на Бајерс и неговата реплика во Upside Down, во мај 2019 година.[220][221][222] Во 2020 година, сетот наопаку бил награден со „Играчка на годината“, а исто така и „Специјална играчка на годината“ од Здружението за играчки.[223] Netflix соработувал со Epic Games за да вклучел некои елементи од Stranger Things како козметика во Fortnite Battle Royale во неделите пред почетокот на третата сезона на серијата.[203] Бил објавен и DLC на Stranger Things за VR играта Face Your Fears.[224][225][226] Во рамките на ажурирањето на 17 септември 2019 година за асиметричната мултиплеер хорор игра Dead by Daylight, Демогоргон бил објавен како еден од убијците, заедно со Ненси Вилер и Стив Харингтон како преживеани. Поглавјето подоцна било отстрането на 17 ноември 2021 година.[227] Возилата и козметиката на тема Stranger Things биле додадени во Rocket League за нејзиниот настан за Ноќта на вештерките во 2019 година.[228] Во MOBA SMITE, голем број на скинови на карактери на тема Stranger Things биле создадени и објавени како дел од кросоверот Battle Pass, како што биле Starcourt Eleven Scylla, Hopper Apollo, The Demogorgon Bakasura и The Mind Flayer Sylvanus.[229]

Претставникот на Соединетите Американски Држави Дејвид Сицилин ја споредил состојбата на нацијата за време на претседателствувањето на Доналд Трамп со онаа на Stranger Things за време на говорот одржан во Конгресот на 16 февруари 2017 година, користејќи знак „Trump Things“ во ист формат како и насловната картичка на серијата и велејќи: „Како главните ликови во Stranger Things, сега сме заглавени во „Превртено“.[230]

Како дел од неговото објавување на Нетфликс на 14 април 2017 година, актерската екипа на рестартираната верзија на Mystery Science Theatre 3000 се наметнала на првиот дел од „Поглавје 1“ од Stranger Things.[231] Google користел „налепници“ од проширена реалност (AR) на ликовите од Stranger Things за да ја претставела својата технологија ARCore објавена заедно со телефонот Pixel 2 во октомври 2017 година.[232] Сезам Стрит создал измама на Stranger Things, соодветен за младата публика, наречен Sharing Things, објавен во ноември 2017 година; го прикажувал чудовиштето од колачиња како „Кукигоргон“, Гровер како Лукас, Ерни како Дастин и вклучувал неколку поздрави на наративот на втората сезона.[233]

Епизодата на СимпсоновиКуќа на ужасот на дрво ХХХ“, која се емитувала на 20 октомври 2019 година, го вклучувала сегментот „Опасни нешта “, пародија на „Страните нешта“.[234] Класичните велосипеди од 1980-тите што се користеле во серијата биле произведени во ограничени ленти кои брзо се распродавале.[235] Мобилната игра The Seven Deadly Sins: Grand Cross имала кросовер настан на Strangers Things и приказната ги следела ликовите кои биле транспортирани во универзумот на анимето. Ликовите од Stranger Things можеле да се отклучат на ограничено време.[236]

Можни дополнителни серии и сценска игра[уреди | уреди извор]

Во јули 2022 г., било откриено дека дополнителна сценска драма напишана од Соња Фридман и Стивен Далдри и дополнителна серија биле во развој. Според котворецот на серијата Рос Дафер, дополнителната серија немало да се сосредоточи на ниту еден од основните ликови на главната серија. Засега не се знаел правецот на сценската игра во однос на ликовите и приказната.[237]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Ho, Rodney (July 19, 2016). „New Netflix drama series Stranger Things to shoot in Atlanta“. Архивирано од изворникот на January 28, 2016. Посетено на January 27, 2016.
  2. „Netflix to premiere original series Montauk in 2016“. Reuters. April 2, 2015. Архивирано од изворникот на September 24, 2015. Посетено на April 3, 2015.
  3. Gallagher, Caitlin (July 15, 2016). „Is Hawkins A Real Town? 'Stranger Things' Will Make You Nostalgic For These Other '80s Classics“. Архивирано од изворникот на June 22, 2018. Посетено на August 5, 2016.
  4. Празен навод (help)
  5. Kilkenny, Katie (March 25, 2018). 'Stranger Things': First Season 3 Details Revealed“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на March 26, 2018. Посетено на March 26, 2018.
  6. McVey, Clara (June 5, 2018). „Noah Schnapp Teases 'Stranger Things' Season 3: "It's Very Different". The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на June 12, 2018. Посетено на June 5, 2018.
  7. „Shaw, Tim, (born 1964), sculptor“. Who's Who. Oxford University Press. 2016-12-01.
  8. „Cackette, Paul Henry, (born 26 March 1960), Chief Planning Reporter, Scottish Government, since 2016“. Who's Who. Oxford University Press. 2010-12-01.
  9. „Cackette, Paul Henry, (born 26 March 1960), Chief Planning Reporter, Scottish Government, since 2016“. Who's Who. Oxford University Press. 2010-12-01.
  10. „Davey, Jon Colin, (16 June 1938–12 June 2018), Chairman, Media Matrix Partnership, 1996–2003“. Who Was Who. Oxford University Press. 2007-12-01.
  11. Sleeter, Christine (2015). August, 2012. Rotterdam: SensePublishers. стр. 15–24. ISBN 978-94-6300-067-3.
  12. „August Strindberg“. Replay: Classic Modern Drama Reimagined. 2015. doi:10.5040/9781408182727.ch-008.
  13. Author, Not Given (2015-09-01). „United States Nuclear Tests, July 1945 through September 1992, September 2015“. Наводот journal бара |journal= (help)
  14. Rothenberg, Tamar Y. (2015-10). Adams, Harriet Chalmers (22 October 1875–17 July 1937). American National Biography Online. Oxford University Press. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  15. „Turnkey-Plus Operations, Edgar J. Moor, President, Multinational Business Associates. Abstract from Business Horizons, December 1973, p. 37“. The International Executive. 16 (2): 16–18. 1974-02. doi:10.1002/tie.5060160210. ISSN 0020-6652. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  16. 16,0 16,1 „New Members August“. First Break. 34 (8). 2016-08-01. doi:10.3997/1365-2397.34.8.86181. ISSN 0263-5046.
  17. Sheppard, Christian (2017-03). „Stranger Things. Television. Directed by Matt Duffer and Ross Duffer. 21 Laps Entertainment, 2016“. Religious Studies Review. 43 (1): 56–56. doi:10.1111/rsr.12819. ISSN 0319-485X. Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
  18. All Souls, November 2. ATF Press. 2016-04-30. стр. 19–20.
  19. Mellor, Louisa (July 15, 2016). „Netflix's Stranger Things spoiler-free review“. Den of Geek. Архивирано од изворникот на July 16, 2016. Посетено на July 17, 2016.
  20. Sternbergh, Adam (August 20, 2017). „Turned Upside Down“. Vulture. Архивирано од изворникот на August 22, 2017. Посетено на August 22, 2017.
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 21,5 21,6 21,7 Празен навод (help)
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 Cohen, Finn (August 14, 2016). „Matt and Ross Duffer Discuss 'Stranger Things,' a Nightmare on '80s Street“. The New York Times. Архивирано од изворникот на January 20, 2017. Посетено на February 6, 2017.
  23. „16 Things You NEVER Knew About Stranger Things“. Comic Book Resources. November 12, 2017. Архивирано од изворникот на April 23, 2018. Посетено на April 23, 2018.
  24. Berkshire, Geoff (July 22, 2016). 'Stranger Things': Shawn Levy on Directing Winona Ryder, Netflix's Viral Model“. Variety. Архивирано од изворникот на August 15, 2018. Посетено на September 15, 2016.
  25. 25,0 25,1 Spangler, Todd (April 2, 2015). „Netflix Orders 'Montauk' Supernatural Drama Series from 'Wayward Pines' Duffer Twins“. Variety. Архивирано од изворникот на April 21, 2017. Посетено на February 16, 2017.
  26. Andreeva, Nellie (April 2, 2015). „Netflix Orders Supernatural Drama Series From Matt & Ross Duffer, Shawn Levy“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на April 3, 2015. Посетено на April 3, 2015.
  27. Andreeva, Nellie (April 2, 2015). „Netflix Orders Supernatural Drama Series From Matt & Ross Duffer, Shawn Levy“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на September 26, 2016. Посетено на September 15, 2016.
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Fienberg, Daniel (August 1, 2016). „The Duffer Brothers Talk 'Stranger Things' Influences, 'It' Dreams and Netflix Phase 2“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на August 4, 2016. Посетено на February 6, 2017.
  29. 29,0 29,1 29,2 29,3 29,4 29,5 Leon, Melissa (August 6, 2016). „Inside 'Stranger Things': The Duffer Bros. on How They Made the TV Hit of the Summer“. The Daily Beast. Архивирано од изворникот на May 6, 2017. Посетено на February 6, 2017.
  30. „Stranger Things is an Homage to the Greats“. FrightFind. July 26, 2016. Архивирано од изворникот на July 25, 2018. Посетено на July 26, 2016.
  31. 31,0 31,1 Празен навод (help)
  32. 32,0 32,1 32,2 „The Duffer Brothers Talk 'Stranger Things' Influences, 'It' Dreams and Netflix Phase 2“. The Hollywood Reporter. August 2016. Архивирано од изворникот на August 4, 2016. Посетено на February 19, 2020.
  33. 33,0 33,1 „The cinematic influences behind Netflix's 'Stranger Things'. ScreenerTV. July 18, 2016. Архивирано од изворникот на February 16, 2017. Посетено на February 16, 2017.
  34. Leeds, Sarene (July 13, 2016). „How Netflix's Stranger Things Channels Steven Spielberg, John Carpenter and Stephen King“. Архивирано од изворникот на September 25, 2018. Посетено на July 29, 2016.
  35. Ben Travers (Jul 27, 2016). 'Stranger Things': Season 2 Plans & How David Lynch Could Control the Ending“. indiewire.com (англиски). IndieWire. Посетено на 2022-05-30.
  36. „Stranger Things: all the hidden (and not-so-hidden) movie, TV and book references“. The Daily Telegraph. August 6, 2016. Архивирано од изворникот на January 2, 2017. Посетено на January 1, 2017.
  37. „Yes, Stranger Things' Upside Down was totally inspired by Silent Hill“. GamesRadar+. August 26, 2016. Архивирано од изворникот на October 16, 2019. Посетено на February 19, 2020.
  38. Tilly, Chris (August 26, 2016). „How Silent Hill, Dark Souls and The Last of Us Influenced Stranger Things“. IGN. Архивирано од изворникот на November 17, 2019. Посетено на October 13, 2018.
  39. Doty, Meriah (July 21, 2016). Stranger Things: 21 '80s Relics We've Spotted So Far“. TheWrap. Архивирано од изворникот на July 28, 2016. Посетено на July 29, 2016.
  40. Tobias, Scott (July 18, 2016). „A Stranger Things Glossary: Every Major Film Reference in the Show, From A–Z“. Vulture.com. Архивирано од изворникот на August 29, 2016. Посетено на August 31, 2016.
  41. Kimber, Tyree (July 26, 2016). „Strange Influences: Our Favorite Movie References From Stranger Things. Boomhowdy.com. Архивирано од изворникот на January 18, 2017. Посетено на July 29, 2016.
  42. Hutchinson, Sean (July 19, 2016). „Every '80s Pop Culture References in Stranger Things. Inverse. Архивирано од изворникот на April 16, 2019. Посетено на July 29, 2016.
  43. 43,0 43,1 Brinbaum, Debra (July 27, 2016). 'Stranger Things' EPs on Season 2: 'We Could Explore It If Netflix Wanted To'. Variety. Архивирано од изворникот на February 15, 2017. Посетено на February 14, 2017.
  44. 44,0 44,1 44,2 44,3 44,4 Thrower, Emma (July 27, 2017). „Stranger Things: the Duffer brothers share the secrets of their hit show“. Empire. Архивирано од изворникот на December 6, 2016. Посетено на February 9, 2017.
  45. Ausiello, Michael (June 15, 2015). „Scoop: Winona Ryder to Headline Untitled Netflix Supernatural Thriller“. TVLine. Архивирано од изворникот на August 16, 2015. Посетено на August 24, 2015.
  46. McClendon, Lamarco (July 26, 2016). 'Stranger Things': Winona Ryder Discusses First Major TV Role in Netflix Featurette“. Variety. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 10, 2017.
  47. Wilstein, Matt (August 9, 2016). 'Stranger Things' Star David Harbour's Long, Dark Road to Leading Man“. The Daily Beast. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 10, 2017.
  48. 48,0 48,1 Andreeva, Nellie (August 20, 2015). „Duffer Bros. Netflix Supernatural Drama Series Sets Young Cast, Gets Title“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на August 22, 2015. Посетено на August 24, 2015.
  49. Petski, Denise (September 1, 2015). „Cara Buono Joins Netflix's 'Stranger Things'; Dean Cain In 'Lady Dynamite'. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на September 2, 2015. Посетено на July 17, 2016.
  50. „Netflix's 'Stranger Things' Adds Matthew Modine to Cast (Exclusive)“. TheWrap. October 27, 2015. Архивирано од изворникот на October 30, 2015. Посетено на July 17, 2016.
  51. 51,0 51,1 Petski, Denise (October 14, 2016). 'Stranger Things' Netflix Series Adds Two New Regulars, Promotes Two For Season 2“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на October 16, 2016. Посетено на October 14, 2016.
  52. Coates, Tyler (August 1, 2016). „This 19-Year-Old Unknown Actress Just Became an '80s Cult Icon“. Esquire. Архивирано од изворникот на August 4, 2016. Посетено на August 4, 2016.
  53. Crossan, Ashley (August 31, 2016). „EXCLUSIVE: 'Stranger Things' Actor Joe Keery on Season 2, Steve's Hair and Justice for Barb“. Entertainment Tonight. Архивирано од изворникот на September 2, 2016. Посетено на January 2, 2017.
  54. Petski, Denise (September 1, 2015). „Ross Partridge Joins cast of Stranger Things“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на August 8, 2016. Посетено на August 4, 2016.
  55. A., Jonathan (July 19, 2016). „Netflix's Atlanta Filmed 'Stranger Things' Looks Amazing“. Project Casting. Архивирано од изворникот на September 15, 2016. Посетено на September 15, 2016.
  56. 56,0 56,1 Gross, Dough (July 19, 2016). „New Netflix Show 'Stranger Things' Films in Georgia“. TheWrap. Архивирано од изворникот на September 12, 2016. Посетено на September 15, 2016.
  57. 'Stranger Things' shoots on Jackson square“. Jackson Progress-Argus. November 24, 2015. Архивирано од изворникот на September 3, 2019. Посетено на July 11, 2017.
  58. Stamp, –Elizabeth (August 4, 2015). „Stranger Things's Filming Locations Are Just as Spooky in Real Life“. Architectural Digest. Архивирано од изворникот на September 12, 2016. Посетено на September 15, 2016.
  59. 59,0 59,1 „Georgia Locations for Netflix's 'Stranger Things'. Deep South Mag. July 28, 2016. Архивирано од изворникот на December 26, 2016. Посетено на January 1, 2017.
  60. 'Stranger Things' dismantling what's left of Starcourt Mall at Gwinnett Place Mall“. ajc.com. Архивирано од изворникот на January 21, 2020. Посетено на January 21, 2020.
  61. Bankhurst, Adam (November 6, 2019). „Stranger Things: Title Revealed for Fourth Season's First Episode“. IGN. Архивирано од изворникот на November 7, 2019. Посетено на November 6, 2019.
  62. Ausiello, Michael (October 29, 2019). „Stranger Things Season 4: Here's How Many Episodes We're Getting“. TVLine. Архивирано од изворникот на October 29, 2019. Посетено на October 29, 2019.
  63. Khatchatourian, Maane (February 14, 2020). 'Stranger Things 4' Teaser Reveals That Hopper's Alive and Imprisoned in Russia“. Variety. Архивирано од изворникот на February 14, 2020. Посетено на February 14, 2020.
  64. Auty, Dan (February 18, 2020). „Stranger Things Season 4: New Behind-The-Scenes Images Revealed“. IGN. Архивирано од изворникот на February 18, 2020. Посетено на February 18, 2020.
  65. Thorne, Will; Aurthur, Kate (March 12, 2020). „All the Shows and Movies Shut Down or Delayed Because of Coronavirus“. Variety (англиски). Архивирано од изворникот на March 14, 2020. Посетено на March 15, 2020.
  66. Spencer, Samuel (2020-09-28). 'Stranger Things' Season 4 expected to start filming today“. Newsweek (англиски). Архивирано од изворникот на February 7, 2021. Посетено на 2020-11-21.
  67. „50 Things You Didn't Know About 'Stranger Things'. Harper's BAZAAR. November 6, 2017. Архивирано од изворникот на April 24, 2018. Посетено на April 23, 2018.
  68. Празен навод (help)
  69. Празен навод (help)
  70. Perkins, Will (August 9, 2016). „Stranger Things (2016)“. Art of the Title. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 9, 2017.
  71. Perkins, Will (August 9, 2016). „Stranger Things (2016)“. Art of the Title. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 9, 2017.
  72. Perkins, Will (August 9, 2016). „Stranger Things (2016)“. Art of the Title. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 9, 2017.
  73. 73,0 73,1 73,2 Празен навод (help)
  74. „Stranger Things: 10 eerie electronic gems to hear if you loved the Netflix show“. FACT Magazine: Music News, New Music. August 6, 2016. Архивирано од изворникот на September 13, 2016. Посетено на September 5, 2016.
  75. Празен навод (help)
  76. Gruttadaro, Andrew (August 2, 2018). „How the Duffer Brothers Picked the Perfect Music for 'Stranger Things'. Complex. Архивирано од изворникот на October 21, 2018. Посетено на October 21, 2018.
  77. Mylnar, Phillip (July 25, 2016). „Unpacking the '80s nostalgia of the 'Stranger Things' soundtrack“. Mashable. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 10, 2017.
  78. 78,0 78,1 Minsker, Evan (August 10, 2016). „Netflix's Stranger Things Soundtrack Detailed“. Pitchfork. Архивирано од изворникот на August 19, 2016. Посетено на August 19, 2016.
  79. Wigler, Josh (July 6, 2019). „How 'Stranger Things' Pulled Off Its Most Ambitious Music Moment Yet“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на July 8, 2019. Посетено на July 9, 2019.
  80. Savage, Mark (14 June 2022). „Kate Bush heading to number one after chart rule reset“. BBC News. Посетено на 14 June 2022.
  81. Del Rosario, Alexandra (July 5, 2022). 'Master of Puppets' got some 'Stranger Things' love. Now Metallica returns the favor“. Los Angeles Times. Посетено на July 5, 2022.
  82. de Moraes, Lisa (January 17, 2016). „Netflix Unveils Premiere Dates For 'Orange Is The New Black,' 'The Get Down,' 'Flaked' And Others“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на July 16, 2019. Посетено на January 2, 2017.
  83. Harnick, Chris (July 11, 2017). „Stranger Things Season 2 Premiere Date, Huge Monster Threat Revealed“. E! Online. Архивирано од изворникот на July 11, 2017. Посетено на July 11, 2017.
  84. „Stranger Things“. Netflix. Архивирано од изворникот на January 3, 2017. Посетено на January 2, 2017.
  85. Foutch, Haleigh (April 21, 2018). „Exclusive: 'Stranger Things' Season 3 Starts Filming Monday; Andrew Stanton Not Returning“. Collider. Архивирано од изворникот на April 21, 2018. Посетено на April 22, 2018.
  86. Wigler, Josh (December 31, 2018). „Netflix Reveals 'Stranger Things' Season 3 Premiere Date“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на January 1, 2019. Посетено на January 1, 2019.
  87. Goldberg, Lesley (September 30, 2019). 'Stranger Things' Renewed for Season 4 as Creators Ink Nine-Figure Netflix Deal“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на September 30, 2019. Посетено на September 30, 2019.
  88. Andreeva, Nellie (August 6, 2021). 'Stranger Things' Season 4 To Premiere In 2022, New Teaser Released“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на 2021-08-11. Посетено на August 6, 2021.
  89. Campione, Katie (February 17, 2022). 'Stranger Things' Season 4 Gets a Premiere Date, But New Season Will Be Split in Half“. The Wrap. Посетено на February 17, 2022.
  90. Hayes, Dade (February 17, 2022). Stranger Things Renewed For Fifth And Final Season, Gets Premiere Dates For Split Season 4 As Duffer Brothers Tease Potential Spinoffs“. Deadline Hollywood. Посетено на June 14, 2022.
  91. 91,0 91,1 Sharf, Zack (July 27, 2022). 'Stranger Things' Writers Deny Old Episodes Are Being Re-Edited, Including That Creepy Jonathan Scene“. Variety. Посетено на July 27, 2022.
  92. Wampler, Scott (October 5, 2017). „Looks Like Stranger Things Is Coming To Blu-Ray, After All“. Birth.Movies.Death. Архивирано од изворникот на October 10, 2017. Посетено на October 12, 2017.
  93. Squires, John (October 12, 2017). "Stranger Things" Season 1 Getting VHS-Style Blu-ray Release at Target“. Bloody Disgusting. Архивирано од изворникот на October 13, 2017. Посетено на October 12, 2017.
  94. „Stranger Things Season 2 Target Exclusive (4K/UHD)“. www.target.com. Архивирано од изворникот на May 9, 2020. Посетено на May 22, 2019.
  95. „Stranger Things Season 2 (Target Exclusive) (Blu-Ray + DVD)“. www.target.com. Архивирано од изворникот на March 9, 2020. Посетено на May 22, 2019.
  96. Holloway, Daniel (August 25, 2016). 'Stranger Things' Ratings: Where Series Ranks Among Netflix's Most Watched“. Variety. Архивирано од изворникот на August 26, 2016. Посетено на August 26, 2016.
  97. Butler, Bethoine (September 23, 2016). 'Stranger Things' won over most viewers in just two episodes, according to Netflix“. The Washington Post. Архивирано од изворникот на February 25, 2017. Посетено на February 6, 2017.
  98. Mumford, Gwilym (July 9, 2019). „Stranger Things 3 smashes viewing figure record for Netflix“. The Guardian. Архивирано од изворникот на July 9, 2019. Посетено на July 9, 2019.
  99. Spangler, Todd (October 16, 2019). 'Stranger Things 3' Is Most-Watched Season to Date, Netflix Says“. Variety (англиски). Архивирано од изворникот на December 18, 2019. Посетено на January 24, 2020.
  100. „Netflix's Most Popular Original Has An Audience Bigger Than Canada's Population“. Narcity (англиски). Narcity Media. October 17, 2019. Архивирано од изворникот на January 24, 2020. Посетено на January 24, 2020.
  101. „Stranger Things (TVShow Time)“. TV Time. 2016-07-15. Посетено на 2021-06-17.
  102. „Stranger Things“. Rotten Tomatoes.
  103. „Stranger Things“. Metacritic.
  104. Genzlinger, Neil (July 14, 2016). „Review: With 'Stranger Things,' Netflix Delivers an Eerie Nostalgia Fix“. The New York Times. ISSN 0362-4331. Архивирано од изворникот на June 17, 2019. Посетено на June 17, 2019.
  105. „The 50 best TV shows of 2016: the full list“. The Guardian. December 6, 2016. ISSN 0261-3077. Архивирано од изворникот на March 13, 2019. Посетено на March 18, 2019.
  106. Dyer, John Nugent, Emma Thrower, James White, Owen Williams, James (December 2, 2016). „The Best TV Shows Of 2016“. Empire. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на March 18, 2019.
  107. Gilbert, Sophie (December 11, 2017). „The 20 Best TV Shows of 2017“. The Atlantic. Архивирано од изворникот на December 30, 2018. Посетено на March 18, 2019.
  108. Hogan, Michael (December 17, 2016). „Shannon Purser: 'People have actually had Barb's face tattooed on their bodies'. The Guardian. Архивирано од изворникот на February 11, 2017. Посетено на February 12, 2017.
  109. Празен навод (help)
  110. Longeretta, Emily (January 21, 2017). 'Stranger Things' Season 2 Scoop: Sean Astin Playing Winona Ryder's 'Boyfriend' & More“. Hollywood Life. Архивирано од изворникот на October 25, 2017. Посетено на January 25, 2017.
  111. Drysdale, Jennifer (July 13, 2017). „EXCLUSIVE: 'Stranger Things' Star Shannon Purser Reacts to First Emmy Nom and Finally Getting Justice for Barb“. Entertainment Tonight. Архивирано од изворникот на July 14, 2017. Посетено на July 14, 2017.
  112. Празен навод (help)
  113. Jensen, Erin (July 13, 2017). „#JusticeForBarb: Stranger Things Shannon Purser receives Emmy nomination“. USA Today. Архивирано од изворникот на July 14, 2017. Посетено на July 14, 2017.
  114. Sloane, Garrett (February 6, 2017). „Eggo's Role In 'Stranger Things' Turns Into Free Super Bowl Mention With More To Come“. Advertising Age. Архивирано од изворникот на February 15, 2017. Посетено на February 14, 2017.
  115. Weiner-Bronner, Danielle (May 21, 2019). „Coca-Cola is bringing back New Coke in honor of 'Stranger Things'. CNN. Архивирано од изворникот на May 21, 2019. Посетено на May 21, 2019.
  116. Cullins, Ashley (April 23, 2019). 'Stranger Things' Trial Split Into Two Phases“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на April 23, 2019. Посетено на April 23, 2019.
  117. Evans, Greg (April 3, 2018). „Duffer Brothers Accused Of Lifting 'Stranger Things' From 2012 Short Film“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на April 4, 2018. Посетено на April 3, 2018.
  118. Reyes-velarde, Alejandra (April 4, 2018). 'Stranger Things' creators respond to lawsuit alleging they stole the idea for the hit sci-fi series“. Los Angeles Times. Архивирано од изворникот на April 5, 2018. Посетено на April 4, 2018.
  119. Gardner, Eriq (April 17, 2019). 'Stranger Things' Creators Headed to Trial for Allegedly Stealing Idea for Netflix Series“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на April 17, 2019. Посетено на April 17, 2019.
  120. Patten, Dominic; Ramos, Dino-Ray (May 5, 2019). 'Stranger Things' Plagiarism Suit Withdrawn By Plaintiff Just Before Trial“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на May 5, 2019. Посетено на May 5, 2019.
  121. Guerrasio, Jason (September 20, 2016). „This Is The Crazy Government Conspiracy Theory That Inspired 'Stranger Things'. sciencealert.com. Архивирано од изворникот на January 29, 2017. Посетено на July 19, 2017.
  122. Schladebeck, Jessica (September 1, 2016). „A look at 'Stranger Things' and the secret government experiments that inspired it“. New York Daily News. Архивирано од изворникот на July 6, 2017. Посетено на July 19, 2017.
  123. Anderton, Ethan (September 6, 2016). 'Stranger Things' Was Inspired By a Creepy, Supposedly Real Experiment Called The Montauk Project“. /Film. Архивирано од изворникот на September 7, 2016. Посетено на September 7, 2016.
  124. 124,0 124,1 Roberts, Jeff John (September 20, 2017). „Netflix Sends Cool Cease-and-Desist Letter“. Fortune. Архивирано од изворникот на September 4, 2018. Посетено на September 3, 2018.
  125. Bloom, Mina (September 18, 2017). „Netflix Ends Unauthorized 'Stranger Things' Bar With A Super Classy Letter“. dnainfo. Архивирано од изворникот на May 2, 2018. Посетено на September 1, 2018.
  126. Stedman, Alex (October 26, 2017). 'Stranger Things' Aftershow to Launch on Netflix“. Variety. Архивирано од изворникот на October 26, 2017. Посетено на October 26, 2017.
  127. „How to Survive in a Stranger Things World (Stranger Things)“. Penguin Random House. Penguin Random House. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  128. „Stranger Things: Worlds Turned Upside Down“. Get Underlined. Penguin Random House. Посетено на 3 May 2021.
  129. „Hawkins Middle School Yearbook/Hawkins High School Yearbook (Stranger Things)“. Penguin Random House. Penguin Random House. Архивирано од изворникот на October 13, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  130. „Visions from the Upside Down: Stranger Things Artbook by Netflix: 9781984821126 | PenguinRandomHouse.com: Books“. PenguinRandomhouse.com. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  131. „Will Byers: Secret Files (Stranger Things) by Matthew J. Gilbert: 9781984894519 | PenguinRandomHouse.com: Books“. PenguinRandomhouse.com. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  132. „Stranger Things: The Official Sticker Album (Stranger Things)“. Penguin Random House. Penguin Random House. Посетено на 11 March 2022.
  133. „Stranger Things: The Official Coloring Book“. Penguin Random House. Penguin Random House. Посетено на 11 March 2022.
  134. Smith, Geof (July 5, 2022). Stranger Things: We Can Count on Eleven (Funko Pop!) (Little Golden Book). ISBN 978-0593567210.
  135. Stranger Things Tarot Deck and Guidebook. Simon & Schuster. Simon & Schuster. August 16, 2022. ISBN 9781647227432. Посетено на 11 March 2022.
  136. Editions, Insight; Gilly, Casey (August 16, 2022). Stranger Things Tarot Deck and Guidebook. ISBN 9781647227432. Посетено на 11 March 2022.
  137. „Stranger Things: The Ultimate Pop-Up Book“. Book Depositionary. Book Depositionary. Посетено на 11 March 2022.
  138. Arizpe, Simon (July 5, 2022). Stranger Things: The Ultimate Pop-Up Book. ISBN 9781647221263. Посетено на 11 March 2022.
  139. „04 – Stranger Things: Season 1 | Obverse Books“. Архивирано од изворникот на June 21, 2019. Посетено на December 11, 2019.
  140. Evans, Greg (June 8, 2018). 'Stranger Things' Books Set For Fall Debut From Penguin Random House“. Deadline Hollywood. Архивирано од изворникот на June 9, 2018. Посетено на June 8, 2018.
  141. „Stranger Things: Darkness on the Edge of Town“. Penguin Random House. Penguin Random House. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  142. „Stranger Things: Runaway Max by Brenna Yovanoff: 9781984895950 | PenguinRandomHouse.com: Books“. PenguinRandomhouse.com. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  143. „Hawkins Horrors (Stranger Things)“. Penguin Random House. Penguin Random House. Посетено на 11 March 2022.
  144. „Stranger Things: Lucas on the Line“. Penguin Random House. Penguin Random House. Посетено на 11 March 2022.
  145. Празен навод (help)
  146. McMillan, Graeme (September 25, 2018). 'Stranger Things' Comic Trailer Explores Season 1 Mystery“. The Hollywood Reporter. Архивирано од изворникот на September 25, 2018. Посетено на September 26, 2018.
  147. „FREE COMIC BOOK DAY 2019 (GENERAL)“. Dark Horse Digital. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на July 24, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  148. Празен навод (help)
  149. „Stranger Things: Zombie Boys TPB :: Profile :: Dark Horse Comics“. www.darkhorse.com. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  150. „NYCC 2019: DARK HORSE COMICS AND NETFLIX TO RELEASE THIRD STRANGER THINGS COMIC SERIES“. Dark Horse. Dark Horse Comics, Inc. November 30, 2018. Архивирано од изворникот на November 30, 2018. Посетено на March 18, 2020.
  151. „CBD 2020 STRANGER THINGS & MINECRAFT“. Free Comic Book Day. Архивирано од изворникот на March 18, 2020. Посетено на March 18, 2020.
  152. „Stranger Things: The Bully (Graphic Novel) By Greg Pak; Illustrated by Valeria Favoccia“. Архивирано од изворникот на March 26, 2020. Посетено на April 28, 2020.
  153. Zub, Jim. „Stranger Things and Dungeons & Dragons Announced!“. Zub Tales. Zub Tales. Архивирано од изворникот на June 19, 2020. Посетено на June 19, 2020.
  154. Johnston, Rich (June 18, 2020). „Now We Are Getting a Stranger Things & Dungeons & Dragons Comic“. Bleeding Cool. Bleeding Cool. Архивирано од изворникот на June 19, 2020. Посетено на June 19, 2020.
  155. Johnston, Rich (June 19, 2020). „Stranger Things, Umbrella Academy, Dark Horse September 2020 Solicits“. Bleeding Cool. Bleeding Cool. Архивирано од изворникот на June 20, 2020. Посетено на June 19, 2020.
  156. Dwyer, Theo (July 23, 2020). „Stranger Things Prequel, Halloween in Hawkins, Coming This October“. Bleeding Cool. Bleeding Cool. Архивирано од изворникот на July 24, 2020. Посетено на July 25, 2020.
  157. „Stranger Things: Erica the Great TPB (Young Adult) :: Profile :: Dark Horse Comics“. Dark Horse. Посетено на 29 December 2021.
  158. Stranger Things #1“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 16, 2019. Посетено на December 10, 2018.
  159. Houser, Jody (2019). Stranger Things: The Other Side. ISBN 978-1506709765.
  160. Stranger Things #2“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на October 6, 2019. Посетено на December 10, 2018.
  161. Stranger Things #3“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на October 6, 2019. Посетено на December 10, 2018.
  162. Stranger Things #4“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на October 6, 2019. Посетено на December 10, 2018.
  163. „FREE COMIC BOOK DAY 2019 (GENERAL) STRANGER THINGS/BLACK HAMMER“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 28, 2020.
  164. Stranger Things: SIX #1“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на August 19, 2019.
  165. Stranger Things Volume 2: SIX. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на August 19, 2019.
  166. Stranger Things: SIX #2“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на August 19, 2019.
  167. Stranger Things: SIX #3“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на August 19, 2019.
  168. Stranger Things: SIX #4“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на August 19, 2019.
  169. „STRANGER THINGS: ZOMBIE BOYS TPB“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 29, 2020.
  170. „STRANGER THINGS: ZOMBIE BOYS TPB“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 28, 2020.
  171. „STRANGER THINGS: INTO THE FIRE #1“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 29, 2020.
  172. Houser, Jody (August 25, 2020). Stranger Things: Into the Fire (Graphic Novel). ISBN 978-1506713083.
  173. „Stranger Things: Into the Fire #2“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 29, 2020.
  174. „STRANGER THINGS: INTO THE FIRE #3“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 29, 2020.
  175. „STRANGER THINGS: INTO THE FIRE #4“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на April 29, 2020.
  176. „FREE COMIC BOOK DAY 2020 (ALL AGES)“. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на March 17, 2021. Посетено на April 29, 2020.
  177. „FCBD 2020 STRANGER THINGS & MINECRAFT“. Free Comic Book Day. Diamond Distributors. Архивирано од изворникот на June 20, 2020. Посетено на June 18, 2020.
  178. 178,0 178,1 Houser, Jody (May 5, 2021). Stranger Things: Science Camp (Graphic Novel). ISBN 978-1506715766.
  179. 179,0 179,1 „Stranger Things: The Bully (Graphic Novel)“. Penguin Random House. Архивирано од изворникот на March 26, 2020. Посетено на April 29, 2020.
  180. „STRANGER THINGS: SCIENCE CAMP #2 (TULA LOTAY VARIANT COVER)“. Dark Horse Comics. Dark Horse Comics. Архивирано од изворникот на July 25, 2020. Посетено на July 25, 2020.
  181. „STRANGER THINGS SCIENCE CAMP #2 (OF 4) CVR B ALLEN“. Previews World. Diamond Distributors. Архивирано од изворникот на July 25, 2020. Посетено на July 25, 2020.
  182. 182,0 182,1 182,2 Moreci, Michael (November 23, 2022). Stranger Things Holiday Specials TPB. ISBN 978-1-50673-458-3.
  183. Houser, Jody; Zub, Jim (May 5, 2021). Stranger Things and Dungeons & Dragons (Graphic Novel). ISBN 978-1506721071.
  184. Pak, Greg (April 27, 2022). Stranger Things: The Tomb of Ybwen (Graphic Novel). ISBN 978-1-50672-554-3.
  185. Spry, Jeff (April 30, 2021). „EXCLUSIVE REVEAL: DARK HORSE EXPANDS STRANGER THINGS LINEUP WITH NEW COLLECTIONS, GRAPHIC NOVEL AND MORE“. Syfy Wire. Посетено на 3 May 2021.
  186. Moreci, Michael (November 8, 2022). Stranger Things: Kamchatka (Graphic Novel). ISBN 978-1506727653.
  187. „Free Comic Book Day 2022 revealed: Spider-Man, Resident Alien, Stranger Things, Doctor Who & more“. Syfy Wire. December 16, 2021.
  188. „WITNESS THE PAST OF DR. BRENNER IN: 'STRANGER THINGS: THE MANY GHOSTS OF DR. BRENNER' #1“. Dark Horse. Dark Horse. Архивирано од изворникот на 2022-11-03. Посетено на 3 November 2022.
  189. „STRANGER THINGS LIBRARY EDITION VOLUME 1 HC“. Dark Horse Comics. Dark Horse Comics. Посетено на 31 August 2021.
  190. „STRANGER THINGS LIBRARY EDITION VOLUME 2 HC“. Dark Horse Comics. Dark Horse Comics. Посетено на 31 August 2021.
  191. „Stranger Things Omnibus Volume 1 (Graphic Novel) Paperback – October 11, 2022“. Amazon. Amazon. Посетено на 6 April 2022.
  192. „Stranger Things: Afterschool Adventures Omnibus (Graphic Novel) Paperback – October 18, 2022“. Amazon. Amazon. Посетено на 6 April 2022.
  193. Macy, Seth (February 13, 2019). „Preorder This Awesome Stranger Things D&D Starter Set Right Now“. IGN. Архивирано од изворникот на February 14, 2019. Посетено на February 13, 2019.
  194. Webster, Andrew (June 9, 2021). „Stranger Things is getting a companion podcast and Magic: The Gathering cards“. The Verge. Посетено на June 9, 2021.
  195. Webster, Andrew (October 4, 2017). „This Stranger Things mobile game will help prepare you for the Upside Down“. The Verge. Архивирано од изворникот на October 4, 2017. Посетено на October 4, 2017.
  196. Yin-Poole, Wesley (October 4, 2017). „There's an official Stranger Things video game and it looks retro cool“. Eurogamer. Архивирано од изворникот на October 5, 2017. Посетено на October 4, 2017.
  197. 197,0 197,1 Gallagher, Danny (October 27, 2017). „How an Allen Studio Won the Contract to Make the Top-Secret Stranger Things Game“. Dallas Observer. Архивирано од изворникот на November 7, 2017. Посетено на October 31, 2017.
  198. Makuch, Eddie (October 4, 2017). „Beating The Stranger Things Game Reveals This Never-Before-Seen Clip From Season 2“. GameSpot. Архивирано од изворникот на October 5, 2017. Посетено на October 4, 2017.
  199. deAlessandri, Marie (March 15, 2018). „Hellblade: Senua's Sacrifice at forefront of BAFTA Games Awards nominations“. MCV. Архивирано од изворникот на March 22, 2019. Посетено на March 16, 2018.
  200. Makedonski, Brett (April 12, 2018). „BAFTA names What Remains of Edith Finch its best game of 2017“. Destructoid. Архивирано од изворникот на April 13, 2018. Посетено на April 13, 2018.
  201. Palladino, Valentina (December 7, 2018). „Stranger Things 3 mobile game will let you jump into new Hawkins madness“. Ars Technica. Архивирано од изворникот на December 7, 2018. Посетено на December 7, 2018.
  202. Crecente, Brian (March 28, 2019). „How 'Stranger Things 3: The Game' Will Take Players Beyond the TV Show“. Variety. Архивирано од изворникот на December 31, 2019. Посетено на March 31, 2019.
  203. 203,0 203,1 203,2 Watts, Steve (June 12, 2019). „Netflix's E3 2019 Game News Includes A Fortnite Crossover“. GameSpot. Архивирано од изворникот на June 12, 2019. Посетено на June 12, 2019.
  204. Rivera, Joshua (November 2, 2021). „Netflix officially has games now“. Polygon. Посетено на November 2, 2021.
  205. Botadkar, Tanish. „Stranger Things: Puzzle Tales, a story-driven match-3, launches worldwide on Android and iOS“. Pocket Gamer. Посетено на 11 March 2022.
  206. Makuch, Eddie (November 2, 2017). „PS4's PlayStation VR Getting Stranger Things Experience, See A Teaser Here“. Архивирано од изворникот на December 1, 2017. Посетено на November 20, 2017.
  207. „Stranger Things 3: The Game“. gog.com. Архивирано од изворникот на April 14, 2020. Посетено на July 4, 2019.
  208. Pino, Nick (June 13, 2018). „Exclusive: Netflix to add games to its service, including Minecraft: Story Mode“. TechRadar. Архивирано од изворникот на June 13, 2018. Посетено на June 13, 2018.
  209. Solsman, Joan; Grunin, Lori (June 13, 2018). „No, Netflix isn't going to stream Minecraft video games“. CNET. Архивирано од изворникот на June 13, 2018. Посетено на June 13, 2018.
  210. Bailey, Justin (September 24, 2018). „Telltale, Acclaimed Maker of Story-Based Video Games, Lays Off Most of Its Staff“. The New York Times. Архивирано од изворникот на September 24, 2018. Посетено на September 24, 2018.
  211. „Netflix to still produce Stranger Things game despite Telltale collapse“. Polygon. September 24, 2018. Архивирано од изворникот на September 30, 2018. Посетено на October 1, 2018.
  212. „What Happened With Telltale Games? Here's A Timeline Of Important Events“. Gamespot. Архивирано од изворникот на October 1, 2018. Посетено на October 1, 2018.
  213. Farokhmanesh, Megan (April 23, 2019). „A secret Stranger Things game died before it was even announced“. The Verge. Архивирано од изворникот на April 23, 2019. Посетено на April 23, 2019.
  214. 214,0 214,1 Празен навод (help)
  215. Freeman, Lancer. „Behind The Scenes: Stranger Things 3 - Podcasts To Listen To“. Primal Stream Media. Архивирано од изворникот на 2022-02-11. Посетено на 29 June 2021.
  216. Can’t Get Enough Of Stranger Things’ Robin Buckley? There’s A New Podcast For You, Chloe. „Can't Get Enough Of Stranger Things' Robin Buckley? There's A New Podcast For You“. Bustle. Посетено на 29 June 2021.
  217. „Rebel Robin: Surviving Hawkins“. Listen Notes. Посетено на 29 June 2021.
  218. „Look! The World of Stranger Things comes to Canal Walk – Join in“. www.capetownetc.com. Посетено на 2022-06-17.
  219. „Login • Instagram“. www.instagram.com. Посетено на 2022-06-17.
  220. Hollister, Sean (May 14, 2019). „Stranger Things' amazing Lego set takes the Upside Down literally“. The Verge. Архивирано од изворникот на May 15, 2019. Посетено на May 14, 2019.
  221. Lego Group (May 15, 2019). „Something strange is going on... - as the town of Hawkins, Indiana arrives in LEGO® brick form“. Lego.com. Lego. Архивирано од изворникот на June 26, 2020. Посетено на May 15, 2019.
  222. Farshtey, Gregory; Lipkowitz, Daniel; Hugo, Simon (2020-10-01). LEGO® Minifigure A Visual History New Edition (англиски). Dorling Kindersley Limited. стр. 233. ISBN 978-0-241-50202-0.
  223. „2020 TOTY Winners“. The Toy Association.
  224. 'Face Your Fears' Brings the Supernatural World of 'Stranger Things' to Gear VR“. Oculus Blog. Oculus Blog. Архивирано од изворникот на August 18, 2020. Посетено на August 30, 2019.
  225. 'Stranger Things' Comes to Gear VR in Latest 'Face Your Fears' Update, Face the Demogorgon“. Road to VR. Road to VR. November 2017. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  226. Workman, Robert. 'Face Your Fears' Gets Free 'Stranger Things' DLC From Creators of 'Left 4 Dead'. Comic Book.com. Comic Book.com. Архивирано од изворникот на August 30, 2019. Посетено на August 30, 2019.
  227. Marshall, Cass; Haasch, Palmer (August 19, 2019). „Stranger Things is coming to Dead by Daylight in a new update“. Polygon. Архивирано од изворникот на August 19, 2019. Посетено на August 19, 2019.
  228. Mejia, Ozzie (October 9, 2019). „Stranger Things coming to Rocket League Haunted Hallows Event“. Shacknews. Архивирано од изворникот на October 9, 2019. Посетено на October 9, 2019.
  229. „Midseason 8.7 Update Notes“. SMITE News. July 13, 2021. Архивирано од изворникот на July 7, 2021. Посетено на July 6, 2022.
  230. Bowerman, Mary (February 17, 2017). „Congressman compares Trump administration to 'Upside Down' in 'Stranger Things'. USA Today. Архивирано од изворникот на February 17, 2017. Посетено на February 17, 2017.
  231. Farokhmanesh, Megan (April 15, 2017). „Mystery Science Theater 3000 perfectly dunks on Stranger Things“. The Verge. Архивирано од изворникот на April 16, 2017. Посетено на April 15, 2017.
  232. Robertson, Adi (October 4, 2017). „Google is turning Stranger Things characters into adorable augmented reality stickers“. The Verge. Архивирано од изворникот на October 5, 2017. Посетено на October 4, 2017.
  233. Празен навод (help)
  234. Carris, Christi (July 15, 2019). 'The Simpsons' will scare up a 'Stranger Things' parody for Episode 666“. Los Angeles Times. Архивирано од изворникот на July 16, 2019. Посетено на July 15, 2019.
  235. Coulon, Jessica (July 2, 2019). „The Bicycles Behind Those Epic Escapes on 'Stranger Things'. Bicycling. Архивирано од изворникот на July 14, 2019. Посетено на July 14, 2019.
  236. Campbell, Scott (April 28, 2021). 'The Seven Deadly Sins: Grand Cross' Video Game Gets a 'Stranger Things' Crossover“. Collider. Посетено на May 20, 2022.
  237. „Stranger Things spin-offs to include play made by British theatre duo“. www.bbc.co.uk. BBC News. July 7, 2022. Посетено на 7 July 2022.