Почесен граѓанин на Град Скопје

Од Википедија — слободната енциклопедија

Почесен граѓанин на Град Скопје е лице со особени заслуги за своите придонеси кон градот Скопје и затоа ја има примено почеста „Почесен граѓанин на Град Скопје“.

Почесни граѓани[уреди | уреди извор]

Ова е хронолошки список на почесните граѓани на Град Скопје со датумот и годината на доделување на почеста.


Име Слика Националност Доделено на
Д-р Иван Рибар

Ivan Ribar.jpg

Хрват 7 мај 1921
Јосип Броз Тито Josip Broz Tito uniform portrait.jpg Хрват 13 ноември 1946
Владислав Гомулка Wladyslaw Gomulka na trybunie.jpg Полјак 16 ноември 1965
Јозеф Циранкјевич Cyrankiewicz.jpg Полјак 16 ноември 1965
Крал Олаф V

Olav V of Norway.jpg

Норвежанец 7 септември 1966
У Тант U-Thant-10617.jpg Бурманец 30 август 1970
Мајка Тереза MotherTeresa 094.jpg Албанка 27 јуни 1980
Френк Манинг Британец 26 јули 1983
Умберто Ватани македонски Италијанец 17 октомври 2005
Шарик Тара македонски Турчин 30 ноември 2005
Кристофер Хил

2006 0922 chris hill.jpg

Американец 26 јули 2008
Лоренс Иглбергер Lawrence Eagleburger.jpg Американец 26 јули 2008
Торвалд Столтенберг Thorvald Stoltenberg 2007.jpg Норвежанец 26 јули 2008
Вернер Трини Германец 26 јули 2008
Филип Вујановиќ FilipVujanovic.jpg Црногорец 5 март 2012
Ричард Њухајзел Американец 14 јули 2012

Извори и надворешни врски[уреди | уреди извор]