Поцрнета гулапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Поцрнета|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Поцрнета гулапка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Поцрнета
Вид: Поцрнета гулапка
Научен назив
Поцрнета гулапка
(Bull.) Fr.
Поцрнета гулапка
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Класа: Agaricomycetes
Ред: Russulales
Семејство: Russulaceae
Род: Russula
Вид:
R.nigricans
Биномен назив
Russula nigricans

 

Поцрнета гулапка (латински: Russula nigricans), попозната како , е габа која се наоѓа во шумите во Европа. Своето заедничко и научно име го добива поради неговата склоност да поцрнува од сечење или да помодрува.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Сместено е во групата Compactae, потсекција Nigricantinae од Bon.[1] Првпат била опишана од францускиот миколог Пјер Булијар во 1798 година како Agaricus nigricans, пред да го добие сегашното биномно име од таткото на микологијата, шведскиот миколог Елиас Магнус Фрис. Неговиот специфичен епитет е латинскиот nigricans 'црнење'.

Опис[уреди | уреди извор]

Ова е голем член на родот Гулапка и има шапка што е валкано бела кога е млада, но брзо станува кафеава, а потоа црна со стареење. Таа има 5-30 см во пречник.[2] Вообичаено има голема вдлабнатина во центарот на зрелите шапки, кои се лупат до три четвртини. Дршката е бела, цврста и со димензии 5-12 см долги и 2-5 см широка и таа поцрнува со возраста.[2] Ливчињата на почетокот се целосно бели, многу широко распоредени и се аднат. Овие стануваат црвени, потоа сиви, и на крајот црни, кога има модринки. Месото, кое има овошен мирис, кога се сече станува бледо индиско црвено, а потоа сиво и црно за 20 минути.[3] Отпечатокот на спорите е бел, а брадавичните овални спори се со димензии 7–8 x 6–7μm.[3]

Старите примероци понекогаш се паразитирани од габи од родот Asterophora или Nyctalis, особено од видот N. parasitica и N. asterophora.

Распространетост и живеалиште[уреди | уреди извор]

Поцрнета гулапка се појавува на крајот на летото и на есента и во листопадни и четинарни шуми низ Британија, Северна Европа и барем на источниот брег на Северна Америка.[4]

Токсичност[уреди | уреди извор]

Видот содржи токсини кои можат да предизвикаат гастроинтестинални тегоби.[5]

Слични видови[уреди | уреди извор]

Видовите кои исто така имаат модринки црвено, па црни ги вклучуваат Russula acrifolia и R.dissimulans.[2]

Црна гулапка има поблиски ливчиња и се многу поретки. Станува директно до црна, без црвена посредна фаза.[1][3]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Marcel Bon (1987). The Mushrooms and Toadstools of Britain and North Western Europe. Hodder and Stoughton. ISBN 0-340-39935-X.
  2. 2,0 2,1 2,2 Davis, R. Michael; Sommer, Robert; Menge, John A. (2012). Field Guide to Mushrooms of Western North America. Berkeley: University of California Press. стр. 111–112. ISBN 978-0-520-95360-4. OCLC 797915861.
  3. 3,0 3,1 3,2 Roger Phillips (2006). Mushrooms. Pan MacMillan. стр. 47. ISBN 0-330-44237-6.
  4. David Arora (1986). Mushrooms Demystified. Ten Speed Press. ISBN 0-89815-169-4.
  5. Miller Jr., Orson K.; Miller, Hope H. (2006). North American Mushrooms: A Field Guide to Edible and Inedible Fungi. Guilford, CN: FalconGuide. стр. 80. ISBN 978-0-7627-3109-1.