Прејди на содржината

Поучување

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поучувањето претставува планирано водење и поттикнување, насочување, помагање, следење во процесот на учење со цел да се оспособи ученикот сам да го регулира сопственото учење.

Примери од наставната практика

[уреди | уреди извор]
  • Поучување во кое има планирање на јасни дефинирани цели, форми, методи и средства за поучување и учење.
  • Планирање во кое јасно се определени активностите на наставникот и ученикот за постигнување на целите.
  • Поучување во кое се планирани и реализирани методи, постапки и инструменти за оценување на постигањата на учениците.
  • Поучување во кое наставникот не прави рефлексија на сопственото поучување.

Рефлексија на наставникот за сопственото поучување

[уреди | уреди извор]
  • Иако целите беа јасно дефинирани, формите и методите кои ги користев не се покажаа сосема соодветни.
  • Новата метода која првпат ја користев, поради мојата неумешност не успеав целосно да ја применам што се одрази на нерационално користење на наставнато време.

Рефлексија на ученикот за поучувањето

[уреди | уреди извор]
  • Поради новиот начин на работа на наставникот имавме потешкотии и не успеавме да го решиме дадениот проблем.