Пот Аргир

Од Википедија — слободната енциклопедија

Пот Аргиркатепан на Италија во најбурниот период од 1029 до 1031 година. Пот го заменил Христофор Бургар како катепан и веднаш морал да се справува со новите напади на Сарацените. Во 1031 година, тој бил поразен во Касано ал Јонио и заменет од Михаил Протоспатар.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Ferdinand Chalandon Histoire de la domination normande en Italie et en Sicile. Paris, 1907.
Претходник
Христофор Бургар
Катепан на Италија
1029–1031
Наследник
Михаил Протоспатар