Потреба

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Потребата го претставува дејството и резултатот од користењето на едно добро или услуга, односно потребата е објективен израз на условите за опстојување на определена индивидуа, социјална група или општество. Самата потреба може да се јави како материјална или нематеријална, првична или вторична, индивидуална или колективна, физичка,духовна или социјална и.т.н. Крајна цел при користењето на потребата е задоволување на моментални или идни нужди.