Потпомогнато живеење

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Потпомогнато место за живеење или помагалиште е дом за лица со посебни потреби или за возрасни кои не можат, или не сакаат да живеат самостојно . Терминот е популарен во САД, но е сличен на пензионерски дом во смисла дека објектите обезбедуваат групна животна средина и обично се грижат за постара возрасна популација.

Потпомогнато живеење претставува и бизнис" во пошироката здравствена заштита предвидено пред повеќе од три децении.[1] На луѓето кои живеат забрзан индустриски живот, потпомогнатото живеење им нуди широк спектар на опции, нивоа на нега и разновидност на услуги и е предмет на државно, како и приватно регулаторен надзор. Токму затоа "потпомогнато живеење" зависи и од државата но и побарувачот за кој станува збор. Потпомогнато живеење еволуирало од малите домови за грижа, или домови за лична нега и нуди "социјален модел" на грижа (во споредба со медицинскиот модел на квалификувана установа за нега). Помошната индустрија за живеење е сегмент од високата станбена индустрија и помошта за животни услуги може да се испорача во самостојни објекти или како дел од повисоката жива заедница на повеќе нивоа. Индустријата е поделена и доминирана од услужници за профит. Во 2010 година, само шест од седумдесетте најголеми даватели на услуги беа непрофитни и ниту еден од првите дваесет не е профитабилен. Информациите во ова уредување се од една статија објавена во 2012 година, која ја разгледува индустријата и ги објавува резултатите од истражувачката студија за асистирани објекти за живеење.[2]

Во 2012 година Владата на САД проценува дека во САД има 22.200 помогнати живеалишта (во споредба со 15.700 старечки домови) и дека 713.300 луѓе се жители на овие објекти.[3] Бројот на помошните објекти за живеење во САД драматично се зголемил од почетокот на 2000-тите.

Во САД, овие домови, може да бидат во сопственост на профитни компании (компании со кои се тргува со јавноста или друштва со ограничена одговорност , непрофитни организации или влади.[4] Овие објекти обично обезбедуваат надзор или помош за активностите на секојдневниот живот ; координација на услугите од надворешни даватели на здравствени услуги; и следење на активностите на жителите кои ќе помогнат да се обезбеди нивното здравје, безбедност и благосостојба. Помошта често вклучува администрација или надзор на лекови или услуги за лична нега.

Има контроверзии генерирани од извештаите за занемарување, злоупотреба и малтретирање на жителите на асистирани живеалишта во САД

Канада[уреди | уреди извор]

Во Канада, исто така, има разлики во тоа како потпомогнато живеење е разбрано од една покраина кон друга. Во повеќето провинции, фразата се сфаќа како помалку независна отколку во САД. Луѓето често бараат помош со повеќе од една од активностите на секојдневниот живот или поинтензивните домови, како што се хранење или капење. Во провинцијата Алберта , "поддржувачко живеење" е посебна фраза која се користи за еден вид на нега што инаку е синоним. Актот за доделување лиценци за подигање на живеење во провинцијата е сеопфатен акт со специфични рецепти за лиценцирање, инспекции и друго.[5]

Соединети Држави[уреди | уреди извор]

Во рамките на Соединетите Американски Држави , не постои национално признаена дефиниција на потпомогнато живеење..Асистирани објекти за живеење се регулирани и лиценцирани на државно ниво на САД. Повеќе од две третини од државите го користат терминот за лиценцирање "помаг". на живеење Други термини за лиценцирање кои се користат за оваа филозофија на грижа вклучуваат станбена нега дома, асистирана грижа за живеење објекти и домови за лична нега. Секоја државна агенција за лиценцирање има своја дефиниција за терминот што го користи за да опише потпомогнато живеење. Бидејќи терминот со помош на живеење не е дефиниран во некои држави, често е маркетинг термин кој го користат различни високи живи заедници, лиценцирани или нелиценцирани. Асистираните објекти во САД имале национална средна месечна стапка од 3.500,00 $ во 2014 година, 1,45% зголемување во текот на 2013 година и зголемување од 4,29% во период од пет години од 2009-2014 година.[6][7]

Видови[уреди | уреди извор]

Разликите во лиценцирањето на државата и дефинициите, исто така се и видови на физички распоред на зградите во кои се обезбедуваат помошни услуги за живеење. Асистираните објекти за живеење можат да бидат во големина од мала станбена куќа за еден жител до многу големи објекти кои обезбедуваат услуги за стотици жители. Потпомогнатото живеење паѓа некаде помеѓу самостојна жива заедница и квалификувана медицинска установа во однос на нивото на обезбедена грижа. Одржливите пензиски установи за континуирана нега ги комбинираат самостојното живеење, потпомогнатото живеење и медицинската нега во еден објект.

Луѓето кои живеат во нови асистирани станбени објекти обично имаат сопствен стан. Вообичаено нема специјална опрема за медицински надзор што ќе се најде во старечки дом, а нивниот медицински персонал можеби нема да биде достапен во сите часови. Сепак, обучениот персонал обично е на самото место 24 часа за да обезбеди други потребни услуги. Работите на домаќинството се извршување на : постелнината се менува, се врши перење на облеака ,постелнина и друго, а храната се готви и служи како дел од основната кирија и вклучува услуги. Во зависност од нивното обелоденување на услугите, услугите за помош во врска со живеење може да вклучуваат лекување, помагање за капење, облекување, придружба на оброци и активности, тоалетирање, пренесување и инсулински инекции од страна на стручно лице.

Алтернативно, поединечните простори за живеење може да личат на студентски дом или хотелска соба која се состои од приватен или полуприватен простор за спиење и заедничка бања. Вообичаено има заеднички области за дружење, како и централна кујна и трпезарија за подготовка и јадење оброци.

Типичен жител[уреди | уреди извор]

Асистентиран жител е дефиниран како жител на кој му е потребна помош со најмалку една од активностите на секојдневниот живот.

Во "Преглед на асистенцијалниот извештај за живеење" од 2010 година се наведува дека 54 проценти од жителите се 85 години или постари; 27 проценти се 75-84 години; 9 проценти од жителите се помеѓу 65 и 74 години; и 11 проценти се помлади од 65 години. 74% од жителите што им се помагаат се жени; 26 проценти се мажи.[8]

Посебни потреби[уреди | уреди извор]

Местото на живеење може да помогне во уредувањето на соодветните услуги за медицинска, здравствена и стоматолошка нега за секој жител. Резидентот генерално го избира својот лекар или стоматолог.

Жителите кои имаат периоди на привремена неспособност заради болест, повреда или закрепнување од операцијата, често избираат помагање во животот како опција за поддршка што ќе им помогне брзо да закрепнат, па потоа да можат да се вратат дома. Во случај на овие краткорочни одмори, асистираните живеалишта делуваат како мост помеѓу болницата и домот.

Краткорочните одмори за престој во вакви живеалишта се исто така опција за семејствата кога примарниот старател излегува надвор од градот или на друг начин не може да ја обезбеди потребната грижа.[9]

Неодамна изградените објекти се дизајнирани со акцент на леснотијата на користење за хендикепираните лица. Бањите и кујните се дизајнирани за инвалидска количка. Ходниците и вратите се посебно широки за да се приспособат за инвалидски колички.

Заклучени единици[уреди | уреди извор]

Многу од установате за потпомогнато живеење исто така ги задоволуваат потребите на луѓето со некоја форма на деменција, вклучувајќи Алцхајмерова болест и други со ментални пречки , сè додека тие не претставуваат опасност за себе или за другите. Деловите од зградата каде живеат овие жители често се нарекуваат грижа за меморијата. Во Соединетите Американски Држави, законодавството донесено од секоја држава го дефинира нивото на грижа.[10]

Единиците, вообичаено наречени заклучени единици, се фокусираат на примена на когнитивни и ментални активности за да се обидат да му помогнат на умот да биде свеж. Бидејќи не постои лек за болеста, целта е да се работи на пролонгирање или одложување на болеста. Ако некој не е вклучен во активност, неговото или нејзиното сеќавање ќе се влошат побрзо.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Starr, P. 1982. Социјална трансформација на американската медицина. Њујорк: Основни книги.
  2. Cirka, CC, & Messikomer, CM 2012. Зад фасадата: Усогласување на артефактите, вредностите и претпоставките за помагање на живеење. Вестник за бизнис и професионална етика, 31 (1), 79 - 107.
  3. ЦДЦ, услуги за долгорочна нега, 2013, https://www.cdc.gov/nchs/data/nsltcp/long_term_care_services_2013.pdf
  4. „Long Term Care Services“ (PDF). CDC. 2013. стр. 61. Посетено на August 19, 2018.
  5. Marie and Bill moved into assisted living. „Assisted Living Retirement Communities in Canada“. ComfortLife.ca. Посетено на 2016-09-01.
  6. „Genworth 2014 Cost of Care Survey“ (PDF). Genworth. Посетено на 5 November 2014.
  7. „Assisted Living“. SA. Посетено на 5 November 2014.
  8. „Resident Profile“. Ahcancal.org. Архивирано од изворникот на 2016-06-15. Посетено на 2016-09-01.
  9. „Respite Care for Family Caregivers“. Seniorly.com. Посетено на 2016-09-01.
  10. „Memory Care In Assisted Living Communities“. Assisted Living Center. Архивирано од изворникот на 2016-04-22. Посетено на 2019-02-11.