Племе (биологија)

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Потплеме (биологија))
Разните нивоа на системот на научна класификација.ЖивотДоменЦарствоКоленоКласаРедСемејствоРодВид

Зголеми
Хиерархијата на осумте главни таксономски рангови во биолошката класификација. Поситните меѓурангови не се прикажани.

Во биологијата, племе (лат. tribus) е таксономски ранг над родот, а под семејството. Понекогаш племето се дели на потплемиња, а племињата се групираат во натплемиња.

Примери за племиња се: Canini, Acalypheae, Hominini, Bombini и Antidesmeae.

Поврзано[уреди | уреди извор]