Прејди на содржината

Поток (Велес)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поток (позната и како Дервенски Поток) е маало во градот Велес од левата страна на реката Вардар. Сместено е во долот помеѓу ридовите Рамина и Свети Илија низ кој протекува Дервенскиот Поток. Поток е всушност најисточната населба на градот Велес. Мнозинството од населението се Македонци, а во значаен број живеат и Роми. Поради самиот состав на теренот, жителите на овој предел имаат чести проблеми со одрони и лизгање на земјиштето, а маалото исто така често е поплавувано од потокот по силни дождови.