Потенциометар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Потенциометар
Electronic-Component-Potentiometer.jpg
Типичен едновртен потенциометар
ТипПасивен
Распоред на контактите3
Ел. симбол
Potentiometer symbol Europe.svg (Стандард IEC)
Potentiometer symbol.svg (Стандард ANSI)

Потенциометар — променлив отпорник кој функционира како делител на напон. На неговата спроводна површина има лизгач со чија промена на положба на спроводната површина се менува отпорот на краевите на потенциометарот. Во електрично коло се врзува редно.

Теорија на работа[уреди | уреди извор]

Потенциометар со отпорно оптоварување и еквивалентно коло со постојани отпори.
, , , и .

Поврзано[уреди | уреди извор]

Поранешни патенти[уреди | уреди извор]

  • Carbon track potentiometer, Thomas Edison, 1872
  • Mary Hallock-Greenewalt invented a type of nonlinear rheostat for use in her visual-music instrument the Sarabet (US Patent 1,357,773, 1920)

Надворешни врски[уреди | уреди извор]