Прејди на содржината

Потеклото на семејството, приватната сопственост и државата

Од Википедија — слободната енциклопедија
Потеклото на семејството, приватната сопственост и државата
Прво издание (1884)
АвторФридрих Енгелс
Изворен насловDer Ursprung der Familie, des Privateigenthums und des Staats
ЈазикГермански
Издадена
1884
Published in English
1902

Потеклото на семејството, приватната сопственост и државата е историски материјалистичка расправа напишана од страна на Фридрих Енгелс и објавени во 1884 година. Таа е делумно врз основа на забелешките од Карл Маркс за книгата Античко општество од Луис Хенри Морган. Книгата е една од првите големи дела во рамките на семејната економија.

Развој на човечкото општество и семејството[уреди | уреди извор]

Според книгата првата домашна институција во историјата на човештвото не беше семејството, но матрилинеарниот клан. Енгелс тука ја следи тезата на Луис Х. Морган. Морган бил американски бизнис адвокат кој се залагаше за правата за земјиштето на Индијанците и стана усвоен како почесен член на племето Сенекски Ирокези. Традиционално, Ирокезите живееле во комунални куќи врз основа на матрилинеарното потекло и матрилокалниот престој, аранжман кој им давал на жените многу солидарност и моќ.

Нечовечкото примарно општество и најраното човечко општество, ја идентификувале сексуалната конкуренција и љубомората на мажите како важен проблем кој треба да се надмине, и со тоа се овозможи појавата на најстарата форма на семејството. Примитивниот комунизам е со седиште во матрилинеарниот клан каде жените живееле со своите сестри - применувајќи го принципот "детето на сестра ми е моето дете". Оваа сродствена солидарност ги овласти жените да преземат акција против мажите кои не соработувале. Енгелс го идентификувал "светскиот историски пораз на женскиот пол" - преминот од она што тој го нарече "мајчино право" во "татково право" - со почетокот на говедарството и пасторализмот.[1]

Општествената револуција која Енгелс верувал дека ќе се случи ќе ги елиминира класните разлики, а со тоа и проституцијата и поробувањето на жените. Ако мажите треба да се занимаваат само со љубов, а веќе не со имот и наследство, тогаш моногамијата ќе дојде природно.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Linda K. Kerber (1988). „Separate Spheres, Female Worlds, Woman's Place: The Rhetoric of Women's History“. The Journal of American History. University of North Carolina Press. 75 (1): 9–39. doi:10.2307/1889653.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]