Посејдонов Океан

Од Википедија — слободната енциклопедија
An image showing a zone with related features.
Тектонски и магматски одлики поврзани со големата магматска провинција Мекензи, вклучително и расцепувањето што го создаде океанот Посејдон. Црвената ѕвезда ја покажува почетната зона на Мекензи во однос на литосферата.

Посејдонов Океан бил океан што постоел за време на периодот Мезопротерозоик (од 1,6 до 1,0 милијарди години) од геолошка временска скала.

Почнал да се формира кога жешка точка (геологија) се судрила со литосфера која веќе беше во режим на проширување што дозволи да се случи расцепување на почетокот на жариштето вулканизам што го создаде Голема магматска провинција Мекензи.

Ова жариште, познато како жариште на Мекензи, произведе пасивно раздвојување за да формира тројна спојка. Како што продолжија да растат два од расцепените краци, тие го создадоа басенот на океанот Посејдон .

Третиот дел од пукнатината не можешл целосно да се отвори, формирајќи аулакоген, длабок и тесен дел од Земјината кора, спуштен во однос на околината по стрмен или вертикален расед, во основата на древна платформа, покриена со капак на платформата.[1].

Наводи[уреди | уреди извор]