Портфолио инвестиции

Од Википедија — слободната енциклопедија

Портфолио инвестиции го опфаќаа инвестирањето во странство со кое стекнува најмногу 10% од акциите на некоја фирма со право на глас, како и вложувањето во странски државни и корпоративни обврзници. За разлика од странските директни инвестиции, целта на портфолио инвестициите не е да се преземе странската фирма, туку инвестирањето е мотивирано од финансиски побуди (максимизирање на приносот и диверзификација на ризикот).[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Таки Фити, Економија. Скопје: Економски факултет – Скопје, 2006, стр. 456.