Португалска струја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Северноатлантските струи

Португалска струја е слаба океанска струја која тече на југ долж брегот на Португалија и на Пиринејскиот Полуостров[1].

Системот за струја на Португалија се снабдува главно од зоната меѓу во Атлантикот, регион со слаба циркулација помеѓу Северноатлантската струја на север и Азорската струја до југ. Се проценува, во просек, да се протега на околу 300 километри подалеку од полицата.

Таа е, исто така, под влијание на подоминантните соседни струи Канарски и Азорски струи, што го означуваат северниот дел на канарската струја. Други значајни влијанија вклучуваат сезонски ветрови, слатководно истекување од Пиринејскиот Полуостров, долната топографија пронајдена долж прекинот и наклонот на континенталниот гребен и трите главни основни водни маси кои се наоѓаат под сезонски променливиот површински слој.

Општите температури на водата се помеѓу 14–19 °C (57–66 °F), во зависност од тоа дали доминира upwelling (поладна вода) или downwelling (потопли води), иако температурите на морската површина на Забележано е дека полицата достигнува до 24 °C (75 °F) во лето и останува помеѓу 18 to 10 °C (64 to 50 °F) во зима.

Медиумите (eddies составени од Средоземна вода) се исто така присутни, особено во регионот на Абисалната рамнина Тагус (околу 11-13°W; 37-39°N) и по должината на паузата на полицата и исто така се појавуваат во некои португалски ртови: Кањонот Портимао, Кејп Сент Винсент, Естремадура и Кејп Финистер, иако некои се чини дека доаѓаат од падината Еспињо.

Условите за надополнување се поволни од почетокот на април до крајот на септември (со максимум во јули и во просек 188 дена) и опаѓање од почетокот на октомври до крајот на март (во просек 177 дена), особено јануари и февруари, поради доминантниот ветер. напрегање по должината на ибериската маргина, иако повремено може да се појави нагорна линија во месеци поволни за надолнини и обратно, главно поради варијабилноста на ветерот.

Загриженост за климатските промени[уреди | уреди извор]

Од 1941 година па наваму, забележано е дека температурата на површината на морето на морето крај брегот на Португалија расте > 001 °C (34 °F) годишно. Овој тренд доведе до некои видови алги, како што е Laminaria hyperborea, алги со афинитет за поладна вода, со нејзината дистрибуција поместена на север. Ја имаше својата јужна граница на дистрибуција на Peniche во 1970-тите Izquierdo et al. (1993)</ref> но сега е ограничена само на водите крај северна Португалија, обезбедувајќи дополнителна поддршка на идејата за намалување на шумата од алги долж Пиринејскиот Полуостров. Ова зголемување на температурата е во корелација со намалувањето на интензитетот на настаните од 1941 година наваму, намалувајќи го внесувањето на водите збогатени со хранливи материи во брегот. Видовите со топла вода колонизираат нови области кон север, додека видовите со ладна вода се поместуваат на половите, како рустикалниот ливче (Patella rustica).

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „The Portugal Current System“. Архивирано од изворникот на 2022-01-16. Посетено на 2022-02-16.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • Bischof, Barbie; Arthur J. Mariano; Edward H. Ryan (2003). „The Portugal Current System“ (html). Ocean Surface Currents. University of Miami Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science. Посетено на 2008-12-08.