Прејди на содржината

Португалска азбука

Од Википедија — слободната енциклопедија

Португалската азбука е писмо што го користи португалскиот јазик и е заснована врз латиницата. Стандардната португалска азбука има 23 букви, но покрај нив има и други специјално означени букви што се користат во португалскиот јазик но сепак не се сметаат како самостојни букви. Такви букви се: Á, Â, Ã, À, Ç, É, Ê, Í, Ó, Ô, Õ, Ú и Ü. Исто така во странски имиња се појавуваат и буквите K, W и Y. Азбуката се користи во Португалија, Бразил и други поранешни колонии на Португалија.

Азбука[уреди | уреди извор]

Големи букви
A B C D E F G H I J L M N O P Q R S T U V X Z
Мали букви
a b c d e f g h i j l m n o p q r s t u v x z

Имиња и изговор на буквите[уреди | уреди извор]

Буква Име Фонетска вредност
Пишување Изговор
Aa á /a/ /a/, /ɐ/
Bb /be/ /b/
Cc /se/ /k/; /s/1
Dd /de/ /d/ ~ [dʒ]2
Ee é or ê /ɛ/, /e/ /e/, /ɛ/, /i/,3 /ɨ/
Ff efe /ˈɛfi/ (BP), /ˈɛfɨ/ (EP) /f/
Gg or guê /ʒe/, /ge/ /g/; /ʒ/1
Hh agá /aˈga/ (BP), /ɐˈga/ (EP) silent4
Ii i /i/ /i/3
Jj jota /ˈʒɔtɐ/ /ʒ/
Kk (BP) or capa (EP) /ka/, /ˈkapɐ/ 5
Ll ele /ˈɛli/ (BP), /ˈɛlɨ/ (EP) /l/ ~ [u̯]6
Mm eme /ˈẽmi/ (BP), /ˈɛmɨ/ (EP) /m/7
Nn ene /ˈẽni/ (BP), /ˈɛnɨ/ (EP) /n/7
Oo ó /ɔ/ /o/, /ɔ/, /u/3
Pp /pe/ /p/
Qq quê /ke/ /k/
Rr erre /ˈɛʁi/ (BP), /ˈɛʁɨ/ (EP) /ɾ/, /ʁ/8
Ss esse /ˈɛsi/ (BP), /ˈɛsɨ/ (EP) /s/, /z/9; /ʃ/, /ʒ/
Tt /te/ /t/ ~ [tʃ]2
Uu u /u/ /u/3
Vv /ve/ /v/
Ww dáblio /ˈdabliu/ 5
Xx xis /ʃis/, /ʃiʃ/ /ʃ/, /ks/; /z/, /s/, /ʒ/
Yy ípsilon /ˈipsilõ/ (BP), /ˈipsɨlɔn/ (EP) 5
Zz /ze/ /z/; /s/, /ʒ/, /ʃ/