Портрет на девојка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на девојка
Творец Александар Ѓаконов
Година 1900
Димензии 34 см × 32 см
Место Народен музеј, Битола

Портрет на девојка – слика од Александар Ѓаконов. Сликата е цртеж на хартија, завршена во 1900 година со димензии 34 х 32 см и се наоѓа во Музејот на Битола.

Опис[уреди | уреди извор]

На сликата „Портрет на девојка“ е претставена млада девојка. Десната рака и е потпрена на долниот дел од лицето, под брадата. Косата ѝ е брановидна со внимание подготвена. На задниот дел од главата има нежна свилена шарпа. Облечена е во фустан со многу елегантни набори и малечко елече. Насликана е во духот на виенското сликарство – според облеката, начинот на дотерувањето и според стилот во кои има реалистичко сликање до најситен детаљ особено во сите црти на лицето. Девојката е млада, благо насмевната и среќна во својата младост и привлечност.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]