Портрет на дама (Климт)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на дама
Творец Густав Климт
Година 1916–1917
Димензии 60 см × 55 см
Место Модерна уметничка галерија Ричи Оди, Пјаченца

Портрет на дама — слика масло на платно од Густав Климт, насликана помеѓу 1916 и 1917 година. Сликата е со димензии 60 x 55 cm. Тој прикажува портрет на женска фигура, составен во невообичаено жив експресионистички стил. Била купена од Галеријата Ричи-Оди во Пјаченца во 1925 година.[1].

Во 1996 година, рендгенската анализа открила дека портретот е преобоена верзија на изгубеното дело на Климт „Портрет на млада дама“ (во капа и со шал ). Оригиналниот портрет покажал жена со која се верува дека Климт имал љубовна врска, но откако таа ненадејно починала, тој го насликал делото „Портрет на дама“.

Во годините од 1916 до 1918 година Климт прикажал неколку жени, „од една страна жени од највисоките кругови, од друга страна млади девојки од пониските класи кои го населувале неговото студио во голем број.“ Сегашната слика го прикажува лицето и торзото на млада жена со кафена коса наспроти зелена позадина, четвртина профил.

Не е познато која жена покажува сликата.

Дури во 1996 година, непосредно пред наводната кражба, една италијанска ученичка открила дека темата е пребојадисана. Климт го насликал својот сопствен „изгубен“ портрет на жена, кој бил изложен во Дрезден во 1912 година, а подоцна го барале историчарите на уметноста. Се вели дека девојката на оригиналната слика се викала Бакфиш, на неа е прикажана млада жена со капа во слична поза. Се вели дека оваа жена имала лузна.[2].

Климт и Виенската сецесија[уреди | уреди извор]

Уметникот Густав Климт, бил истакнат австриски сликар кој е роден во 1862 година. Работел како чирак кај Фердинанд Лауфбергер во раниот дел од неговата уметничка кариера. Подоцна тој бил основачки член и прв претседател на Виенската сецесија од 1897 до 1903 година. Тој и неговиот колега уметник ја формирале сецесијата по напуштањето на Künstlerhaus, или Корпорацијата на австриски уметници поради разликите во ставовите. Сецесијата одржала многу изложби и исто така основала списание со наслов Ver Sacrum, што се преведува како света пролет. Овде објавувале бројни писатели и уметници додека ги споделувале ставовите за Виенската сецесија. Климт ја напуштил Виенската сецесија во 1905 година, истата година кога била завршена Трите доба на жената.[3].

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Portrait of a Lady: Painting found in wall confirmed as stolen Klimt
  2. „Portrait of a Lady“. Архивирано од изворникот на 2021-10-26. Посетено на 2021-10-26.
  3. Italian Prosecutors to Drop Charges in Stolen Klimt Painting Investigation

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Ermanno Mariani: Il mistero del doppio ritratto di Klimt (Das Geheimnis von Klimts doppeltem Porträt), 2018