Портрет на Карло V со куче

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портрет на Карло V со куче
Творец Тицијан
Година 1533
Димензии 192 см × 111 см
Место Прадо, Мадрид

Портрет на Карло V со кучепортрет на Карло V, светиот римски цар со ловечко куче, насликан од Тицијан во 1533 година. Преминала од Карло во шпанската кралска збирка, од која преминала на сегашниот сопственик, музејот Прадо во Мадрид.

Оригиналот на Зајзенегер.

Таа е копија или преотсликување на портрет на Карло насликан во 1532 година од Јакоб Зајзенегер. Тој портрет бил природен, но не го задоволил својата предмет и затоа за време на неговиот престој во Болоња во 1533 година (кога случајно се нашол и Тицијан), Карло му платил на Тицијан 500 дукати да наслика нова верзија на истиот. Оваа нова верзија е слична на претходната, но целосно го преобликува неговиот состав, стилизирајќи го телото на Карл со зголемување на големината на крзнената обвивка, намалување на големината на дублетот, подигање на положбата на очите и намалување на хоризонтот за да го натера Карло да го пополни просторот. Тој исто така е прикажан како се приближува до гледачот и просторот околу него е испразнет и поедноставен, со потопли бои отколку во оригиналот. Подоцна го вдахнал Гоја во делото од 1799 година, „Карло IV во неговата ловечка облека“.