Портокалово џуџе

Од Википедија — слободната енциклопедија
61 Сигни, бинарен К-тип на sвезден систем.

Портокалово џуџе или K V ѕвезда е ѕвезда во главна фаза (водородна соединување) со спектрален тип K и класификација на сјајност V. Ваквите ѕвезди според големина се меѓу црвените ѕвезди од типот M во главната фаза со сјајност V, и жолта ѕвезда од типот G во главната фаза и сјајност V. Имаат маса од 0,5 до 0,8 пати поголема од нашето Сонце и површинска температура меѓу 3.900 и 5.200 K.[1] Примери за ваква ѕвезда се Алфа Кентаур B и Ипсилон Индијанец.[2]

Овие ѕвезди се посебно интересни кога станува збор за вонземски живот, бидејќи се стабилни во нивната главна фаза долго време (15 до 30 милијарди години, во споредба со 10 милијарди за Сонцето). Ова може да создаде можност за еволуирање на живот на планетите кои кружат околу вакви ѕвезди.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Empirical bolometric corrections for the main-sequence, G. M. H. J. Habets and J. R. W. Heintze, Astronomy and Astrophysics Supplement 46 (November 1981), pp. 193–237.
  2. SIMBAD, entries for Alpha Centauri B and Epsilon Indi, accessed on line June 19, 2007.