Портал:Шах/Избрана статија/2009/декември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
ChessSet.jpg

Во шахот, шахистите партијата ја започнуваат со комплет фигури со различна боја, кој содржи:

Секоја фигура се движи на различен начин. Обично фигурите неможат да преминуваат преку зафатени полиња, но можат да заземат поле на кое се наоѓа противничка фигура со „земање“ (отстранување од таблата). Само една фигура може да стои на едно поле.

Обично шаховските фигури личат на статуетки кои се повисоки отколку широки. На пример шаховска табла со полиња од 57 mm имаат кралеви со висина од околу 95 mm tall. Од сите најразлични дизајни, највообичаен (и стандарден) е т.н. „Стаунтонов дизајн“ наречен по Хавард Стаунтон (англиски велемајстор од XIX век), дизајнирани од Натаниел Кук. За прв пат биле направени во 1849 од фирмата Жак од Лондон). Прочитајте повеќе