Портал:Христијанство/Вовед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Ichthus.svg
Christian cross.svg

Христијанството е монотеистичка религија заснована врз животот, учењата и делата Исус Христос по раскажувањата во Новиот завет.

Со 2,1 милијарди верници, христијанството е најраспространетата религија. По потекло сродна е со јудаизмот, со кој дели доста религиозни текстови и својата рана историја; поточно заднички за двете религии се Хебрејската Библија, која во христијански контекст е позната како Стар завет. Христијанството се смета за аврамска религија, заедно со јудаизмот и исламот. Прочитајте повеќе