Портал:Хеви метал

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди  

Хеви метал

Слеер на фестивалот Мејхем (2009)

Хеви метал музиката (англиски: heavy metal) е жанр на рок-музиката кој се појавил како дефиниран музички стил во 70-тите години на 20 век, со корени од хард рок бендовите кои, помеѓу 1967 и 1974, ги мешале блузот и рокенролот за да создадат хибрид со дебел и тежок звук, заснован воглавно на гитари и тапани, карактеризиран од употребата на високозасилена дисторзија. Од хеви металот подоцна еволуирале голем број на поджанрови, многу од кои едноставно се нарекуваат „метал“. Како резултат, „хеви метал“ сега има две различни значења: или жанрот и сите негови поджанрови, или пак оригиналните хеви метал бендови од стилот од 70-тите понекогаш нарекуван „традиционален метал“, на пример Deep Purple, Led Zeppelin, Blue Öyster Cult и Black Sabbath.

Хеви металот започнал да се здобива со популарност во 1970-тите и 1980-тите, време во коешто многу од сега-постоечките жанрови најпрво еволуирале. Хеви металот има голем број на следбеници и фанови во целиот свет, познати кај нас под името металци. Во англофонските земји тие се познати како „метални глави“ (англиски: „metalheads“) и „ударичи на главите“ (англиски: „headbangers“).

уреди  

Вести

уреди  

Дали сте знаеле...

архива...

уреди  

Клучни статии

уреди  

Поврзани портали

уреди  

Хеви метал на останатите Вики проекти

Исчисти опслуж. кеш