Прејди на содржината

Портал:Франција/Избрана статија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Францукската литература го претставува развојот на книжевбоста и создавањето на литературни дела на француски јазик. Нејзиниот развој може да се следи од XI век на територијата на Франција, а подоцна истата е развила и во Канада, Белгија и Швајцарија. Таа се развивала (и се развива) на територијата на денешна Франција. Дала доста познати дела во светската литература.

Од VI век има меморијални песни за пејачи и некои песни на народен јазик. Постојат и неколку хагиографии од IX и X век кои немаат некоја уметничка вредност, но Животот на свети Алексиј од XI век е вистинско литературно дело. Прочитајте повеќе