Портал:Стар Рим/Избрана биографија

Од Википедија — слободната енциклопедија

Гај Плиниј Сесил Втори (латински: Gaius Plinius Caecilius Secundus) (63 - околу 113), подобро познат како Плиниј Помладиот, бил правник, автор и природен философ во Стариот Рим.

Плиниј е роден во Комум, Италија, како син на замјопоседнк по име Луциј Сесил и неговата жена Плинија. Плиниј Помладиот исто така бил внук (по мајчина линија) на Плиниј Постариот.

Татко му умира млад; како резултат на тоа, Плиниј веројатно живеел со мајка си. Неговиот заштитник бил Луциј Вергиниј Руф, познат по дигањето на бунт против Нерон. По првичното туторување дома, Плиниј допатувал до Рим каде го продолжил образованието и учел реторика кај големиот учител и автор Квинтилијан и Никет Сакердос од Смирна. Прочитајте повеќе