Портал:Република Македонија/Места заштитени од УНЕСКО

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Šar Mountains, view from the Republic of Macedonia.jpg

Во април 1997, Република Македонија им се придружила на Спогодбите на УНЕСКО, додека во јануари 2002, Македонија го ратификуваше нејзиното воздигање во Вториот протокол на Хашкиот договор (Зачувување на културно наследство во случај на вооружен конфликт, Хаг, 1954). Охридскиот регион ѝ припаѓа на листата на светско културно и природно богатство на УНЕСКО (од 1980), Македонија исто така е дел од долгорочната УНЕСКО-ва програма „Обединети училишта“ во рамките на УНЕСКО-вата програма за соларна енергија, во нејзината младинска мрежа, УНЕВОК, додека Галичката свадба чека номинација за ремек-дело на културното наследство на УНЕСКО. Во рамките на нејзината издавачка дејност, Македонија има презентирано монографија на Кочо Рацин и книга со поезија од Ацо Шопов во рамките на УНЕСКО-вите репрезентативни дела. Во 2003, еден од поголемите проекти беше имплементацијата на изложбата во Скопје наречена „Дијалози: македонски уметници на денешнината”, која се одржа од 7 март до 1 април во Миро-салата во главната зграда на УНЕСКО. На 14 април, 2003, оваа изложба беше отворена од Министерот за култура на Република Македонија, Господинот Благој Стефановски и генералниот директор на УНЕСКО, Коиширо Макура.