Портал:Религија/Избрана статија/2009/октомври

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
5281-20080123-jerusalem-holy-sepulchre-treasure.jpg

Вистински крст — името на крстот, на кој, според христијанското верување, се смета дека бил распнат Исус Христос.

Писателот од ранохристијанската епоха, Сократ Схоластик, пишува за откривањето на Светиот Крст. Според него, Света Елена (250-330), мајка на византискиот цар Константин I Велики (првиот император кој прво ја признае христијанската вера, а подоцна и ја прошири) тргнала во потрага на останките на Исус Христос. Тргнувајќи кон Светата Земја, таа основила многу цркви и основала здруженија за помагање на сиромашните и бедните. По престигнувањето во Ерусалим, било откриено местото каде што Исус Христос бил распнат, односно на ридот Голгота. Во близина биле откриени и трите крста, на кои биле распнати Исус Христос и двајцата крадци, Димас и Гестас. Со чудо бил откриен кој од трите крста е вистинскиот осносно на Исус Христос. Прочитајте повеќе