Портал:Религија/Избрана статија/2009/ноември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
CaesarAugustusPontiusMaximus.jpg

Понтифекс Максимус — бил највисокиот свештеник во староримскиот Понтифски Колегијат. Ова била највисоката свештеничка фукнција во римската религија, отворена само за патриции, до 254 п.н.е., кога за прв пат на оваа функција дошол плебеец. Ова била јасно религиозна функција во раната Римска република, но полека таа се исполитизирала и во времето на Октавијан Август била вклучена во титулата Цар (Император). За последен пат титулата ја имал христијанскиот цар Грацијан додека не прешла во рацете на Бискупот на Рим. Прчитајте повеќе