Портал:Религија/Избрана личност/2009/април

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Isus od Zrze.jpg

Исус (7-2 п.н.е. — 26-36) — централна фигура во христијанството и важна фигура во другите религии. Муслиманите го сметаат за пророк, а христијаните за Месија и Син Божји, односно второто лице (ипостас) на Светото Тројство. Исто така се нарекува уште и Бог Слово (логос), кој поради спасувањето на човечкото општество од неговите гревови се „претворил“ и станал човек – Исус Христос.

Голем број од научниците во полето на историјата и Библијата се сложуваат дека Исус бил евреин од Галилеја, дека го сметале за учител и исцелител, дека го крстил Јован Крстител и дека е распнат на крст во Ерусалим по наредба на римскиот гувернер Понтиј Пилат под оптужба за клевета против Римската империја. Прочитајте повеќе