Портал:Политика/Теми

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Голем број на статии во википедија се поврзани со политика, посебно со политичката наука, демократијата и различни аспекти на демократските системи, посебно со изборите. Генерално, на некој начин сите статии имаат некоја врска со политики или демократски процес на одлучување.

Општо[уреди извор]

Политички системи/форми на владеење[уреди извор]

Политички теории и идеологии[уреди извор]

Политички теоретичари[уреди извор]

Држава и управување[уреди извор]

Демократија[уреди извор]

Избори и партии[уреди извор]

Државни политики[уреди извор]

Информациите за државните политики се достапни за секоја земја, што значи секоја земја, вклучувајќи ги и de jure и de facto независните држави, населени зависни територии, како и територии со специјален суверенитет (спореди: Историја по земји).

Кореја, јужна - Косово - Костарика - Куба - Кувајт - Кукови острови

Vatican City (Holy See) - Virgin Islands Tokelau - Somaliland - Turks and Caicos Islands - Saint Pierre and Miquelon - Saint Vincent and the Grenadines - São Tomé and Príncipe - Saint Kitts and Nevis - Pitcairn Islands - Palestine - Northern Mariana Islands - Niue - Norfolk Island - Ivory Coast (види Côte d'Ivoire) Holy See (види Vatican City) - Åland - Anguilla - Guernsey - Montserrat - Mayotte - Man - Jersey -

E-демократија[уреди извор]

Сила[уреди извор]