Портал:Отоманско Царство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
уреди   

ОТОМАНСКО ЦАРСТВО

Osmanli-nisani.svg

Отоманско Царство — мултиетничка држава што постоела во периодот од 1299 до 1922 година, или вкупно 624 години како империјална монархија. Таа е една од најголемите империи што било кога владееле со границите на Средоземното море. Во својот зенит, таа се простирала на териториите на Анадолија, Блискиот Исток, делови од Северна Африка и југоисточна Европа. Била основана од страна на туркиското племе Огузи во западна Анадолија, а на нејзино чело стоела Османлиската династија. Основач на династијата бил Осман I

уреди   

Избрана статија

BG-1371.jpg

Маричката битка се одиграла на реката Марица близу до селото Черномен (денес Орменио во Грција) на 26 октомври 1371 година помеѓу Отоманската војска предводена од Лала Шахин Паша и македонската војска на Волкашин Мрњавчевиќ и неговиот брат деспотот Јован Углеша. Според еден од најстарите српски извори, како причина за почетокот на овој конфликт бил намерата на Углеша заедно со својот брат Волкашин да ги протера Османлиите од Македонија. Христијанските војски биле распоредени во камп кај Черномен на реката Марица. Бидејќи христијаните биле уверени во својата големина, тие не земале доволно претпазливост, а сигурно и не очекувале напад пред да пристигне султанот со анадолската војска. Сето ова станало една од причините за станало причина лошата дисциплина меѓу христијанската војска и нејзиниот пораз. Во борба загинале и двајцата претставители на походот - браќата Волкашин и Углеша. Со ова, Македонија и делови од јужна Србија потпаднале под Отоманска власт. Битката била дел од напредувањето на Отоманците во освојувањето на Балканот. Битката била проследена со заземањето на градовите Драма, Кавала и Сер во денешна Егејска Македонија.

уреди   

Дали знаете...

  • Мехмед III своето владееење го започнал со наредба да се убијат сите негови 19 браќа и полубраќа.
  • Султанатот на жените траел околу 130 години започнувајќи од времето на Сулејман I.
  • Милетот претставувал општествена форма на социјална поделба по религиозен карактер во империјата.
  • Спахиите добивале имот наречен тимар а за возврат биле принудени да учествуваат во воените походи на султанот.
  • Румелихисар била изградена пред зазимањето на Константинопол во 1453 година.
уреди   

Избрана слика

уреди   

Избрана биографија

Yavuz Sultan I. Selim Han.jpg

Селим I бил деветиот султан на Отоманската империја. Во времето на неговото владеење, Селим I успеал да ги прошири своите граници кон југ и исток. Тој успешно ги поразил Мамелуците, по кое ги зазел современите Сирија, Либан, Палестина и Египет, вклучувајќи го и светиот град Ерусалим, како и Каиро, престолнината на Абасидите. По ова, тој се прогласил за калиф во империјата. Селим I ја освоил и Сефавидската империја, но набргу потоа Сефавидите повторно го освоиле источниот дел од империјата заедно со градот Багдат. Империјата воспоставила морнарица во Црвено Море. Ова главно се споровело поради поморските војни со Португалија кои се воделе главно за трговијата. Во текот на овој период, империјата натпреваруваа со големите европски колонијални сили, во Индиски Океан. Голем број на флоти, со војници и оружје, биле испраќани за поддршка на муслиманските владетели во Кенија и во Ачех. Овде Отоманците изградиле тврдина кои биле обезбедувани со топови.

уреди   

Категории

нема поткатегории


уреди   

Поврзани портали