Портал:Математика/Дали сте знаеле архива

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
  • ...дека многумина ја сметаат Ојлеровата формула: за совршено математичко равенство?
  • ...дека во теоријата на множествата постојат две бесконечности?
  • ...дека во метричкиот простор е можно да се дефинира било какво растојание меѓу две точки?
  • ... дека Теоремите за средна вредност, основни теореми на диференцијалното сметање, се нарекуваат и француски теореми?
  • ... дека Архимед проценил дека односот меѓу периметарот и дијаметарот (кој е еднаков на пи) на кружницата е 22/7 ?
  • ... дека централниот агол над една тетива во кружницата е двапати поголем од соодветниот периферен агол?
  • ... дека со помош на определен интеграл може да се пресметува: плоштина, должина и волумен?
  • ... дека функцијата е единствената функција во математиката која има извод еднаков на самата себе?
  • ... дека бројот 2 е единствениот парен и прост број?