Портал:Математика/Дали сте знаеле

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Тејлорова апроксимација на синусната функција
  • ... дека постојат два основни методи на интегрирање: со смена на променливата и по делови?
  • ... дека функциите кои имаат непрекинат извод се викаат глатки функции?
  • ... дека со помош на нејзиниот Тејлоров развој, секоја функција може да се „процени“ преку конечен број полиноми?
  • ... дека изводот на имплицитните функции може да се пресмета преку парцијалните изводи на нејзините променливи?
  • ...дека основната „намена“ на диференцијалното сметање е испитувањето на својствата на функциите?
  • ... дека сѐ на сѐ постојат шест тригонометриски функции?
  • ...дека Формулата на Њутн-Лајбниц, алтернативно позната како основна теорема на анализата, дава начин за пресметување на вредноста на определениот интеграл преку неопределен?