Прејди на содржината

Портал:Ликовна уметност

Од Википедија — слободната енциклопедија


Добредојдовте на порталот „Ликовна уметност“ Мона Лиза Раѓањето на Венера

уреди   

Избрана статија

Гентскиот олтар или Поклонение на Таинствениот Агнец (холандски: Het Lam Gods или Агнецот) (завршен во 1432) е многу голема и сложена полиптична слика на дрвени табли во капелата Joost Vijdt во катедралата Св. Баво, Гент, Белгија. Била нарачана од богатиот трговец Јос Вијдт, а изработена од Хуберт и Јан ван Ејк.

Олтарната табла се состои од дванаесет табли во два реда, од кои осум се насликани од двете страни. На горниот ред од напред е претставен Христос Кралот опкружен од Дева Марија и Јован Крстителот. Внатрешноста на крилата содржи ангели кои пеат и прават музика, а надворешноста ги содржи Адам и Ева. На долниот дел на предната табла пак, прикажано е Поклонението на Агнецот, со ток на луѓе кои чекаат да се поклонат, кои се надгледувани од страна на гулабот кој го претставува Светиот Дух. Во делниците вратничките биле затворени, прикажувајќи го Благовештението на Марија и портретите на Јос Вијдт и неговата сопруга Лизбета Борлут. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана биографија

Жак-Луј Давид (фр. Jacques-Louis David) (30 август 1748-29 декември 1825) бил француски сликар којшто бил претставник на неокласицизмот. Тој бил активен за време на Француската револуција и бил голем пријател со Максимилијан Робеспјер. Тој имал главна улога во сликањето на сликите во Франција во тој период. По убиството на Робеспјер,Жак-Луј Давид сè уште бил активен како преијател на Наполеон Бонапарт.Познато е за него дека за времето на Наполеон и неговото прогласување за крал,тој ги развил т.н.„Венецијански бои“. Жак-Луј Давид имал големо влијание во сликарството на Франција и во првата половина на XIX век,се до неговата смрт во 1825 година. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана слика

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Категории

уреди   

Клучни статии

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Ликовна уметност на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)