Портал:Кулинарство

Од Википедија — слободната енциклопедија
Портал кулинарство Мона Лиза Раѓањето на Венера

уреди   

Избрана статија

Стапчињата за јадење се пар мали еднакво долги вретенести стапчиња со потекло од древна Кина, и служат како прибор за јадење во Кина, Јапонија, Кореја, Тајван и Виетнам.

Истите можат да се најдат во некои региони на Тибет и Непал кои се блиски до ханските кинези. Во југоисточна Азија стапчињата се користат за јадење на нудли. Стапчињата се изработуваат од дрво, бамбус, метал, коска, слонова коска, и во денешно време, пластика. Обете стапчиња се ракуваат во една рака – помеѓу палецот и другите прсти – и се користат за земање на храна. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрана слика

Таратор во земјено тавче


уреди   

Избрана кујна

Кинеската кујна (кинески: 中國菜) води потекло од разните региони во Кина и денес е распространета во речиси сите земји ширум светот.

Регионалните култури во Кина се разликуваат една од друга во голема мера, па така се разликува и нивната храна. Во Кина постојат осум главни регионални кујни: анхујска, кантонска, сечуанска, фуџиенска, хунанска, џеџианшка, џиангсуска и шандуншка. Постојат и будистичка и муслиманска поткујна во рамките на пошироката кинеска кујна. Прочитајте повеќе

уреди   

Избрано овошје

Бергамот (Citrus aurantium подв. bergamia) е мал, отприлика крушест агрум. Ова овошје за прв пат е добиено во Италија, со вкрстување на крушест лимон и горчлив портокал или грејпрфут. Расте на мали дрва со исто име.

Овошјето главно се одгледува на Јонскиот крајбрежен регион во покраината Реџо Калабрија, дотолку што претставува симбол на целиот регион и градот. Тој обем и квалитет не може да се добие никаде на друго место во светот; се одгледува и на Брегот на Слоновата Коска, Аргентина и Бразил но добиениот квалитет на есенција не може да се спореди со оној од Реџо Калабрија заради тамошните аргилитни, варовни и алувијални наслаги. Прочитајте повеќе

уреди   

Работи кои може да ги направиш

NaodW29-nowiki286369b71e7b327900000001

Еве неколку работи кои се потребни: :
уреди   

Избран специјалитет

Тавче гравче е традиционален македонски специјалитет. Се подготвува од свеж македонски грав и може да се најде скоро во сите македонски ресторани. Се сервира во стари македонски земјени чинии.

Во прилог се прикажани основните состојки и начин на приготвување, но секоја кујна користи и други додатоци кон овие состојки како и свој оригинален начин на приготвување:

Прочитајте повеќе

уреди   

Избран пијалак

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Избран зеленчук

Компирот е растение од видот скриеносеменици од фамилијата помошничка (Solanaceae). Се одгледува во сите делови на Земјата и се користи за исхрана на луѓето и домашните животни, бидејќи поседува подземно стебло богато со скроб. Потекнува од Јужна Америка, поточно од Андите. Видот е доместифициран во јужниот дел на Перу, а во Европа го донеле Шпанците во средината на 16 век.

Компирот е повеќегодишно зелјесто растение, од животната форма геофити - поседува подземно стебло (тубер, од каде и потекнува латинскиот назив) од типот кртоли. Бојата на цветот варира од бела до розова и виолетова, со силно жолто обоени прашници. Одгледуваните вариетети главно се бесполни (без цветови или со стерилни цветови). Опрашувањето во повеќето случаи е надворешно (инсекти, ветер), но постојат податоци за самоопрашување/самооплодување. Сите вариетети на компирот можат вегетативно да се размножуваат со кртоли. Плод на фертилните вариетети се бобинките кои потсетуваат на малите зелени плодови на доматот. Прочитајте повеќе

уреди   

Категории

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Кулинарство на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)