Портал:Класична музика/Вовед

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
FHM-Choir-Orchestra-mk2006-04.jpg

Класична музика е термин кој се употребува за музичката традиција која е непроменета и речиси дијаметрално спротивна на популарната музика на современата култура. Ова музика ги евоцира класичните традиции, се фокусира на формални стилови, се занимава со детална деконструкција и критика, и бара особено конценрирано вимание од слушателот. Ова музика е во сродство со, и често споредувана со, фините уметности и високата култура. Фактот што многи класични дела ја задржуваат својата популарност низ времето и се популарни и ден денес сведочи за неодминливиот квалитет на оваа музика. И покрај тоа, неоспорно дека јавниот вкус за посветеноста и ценењето на ваквата музика има избледнето низ годините. Затоа класичната музика со себе носи и носталгичен квалитет.(повеќе)