Портал:Ерусалим

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
уреди   

ЕРУСАЛИМ

Jerusalem from mt olives.jpg

Ерусалим (хебрејски: יְרוּשָׁלַיִם Јерушалајим; арапски: 'القُدس ал-Куд; грчки: Ίερουσαλήμ или Ίεροσόλυμα; латински: Hierosolyma, Hierusalem, Aelia Capitolina) е антички блискоисточен град, којшто за религиите како јудаизмот, исламот и христијанството има голема важност. Самиот град е и главен на државата Израел и покрај тоа што тоа е спорно за муслиманските земји.

уреди   

Избрана статија

Гробот на Исус Христос

Базилика на Светиот Гроб — христијанска црква која се наоѓа во Ерусалим и кој се смета дека е гробот на Исус Христос. Се наоѓа на брдото Голгота.Огромната црква “Светиот гроб” е една од најпочитаните згради на Ерусалим. Таа се состои од комплекс од различни градби, изградени околу и врз останките од црква, која цар Константин заповедил да биде изградена во 4 век.

Во околу 135 година Римјаните на оваа место започнале да градат комплекс од храмови.

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Избрана биографија

King Solomon hebrew.jpg
Соломон ( хеб.: שְׁלֹמֹה) е последниот од трите цареви на Израелско-јудејското царство, коешто го наследува од својот татко Давид. Соломон е всушност, според Библијата, вториот син на Давид и Витсавеја. Во Библијата Соломон е опишан како голем мудрец, со големо богатство и моќ, но во исто време е обвинуван за толерантноста кон многубројните жени, кои, макар и го примале како вера јудаизмот, продолжуваат да си ги почитуваат старите си богови. Соломон управувал со Ерусалим и бил првиот цар, кој решил да се изгради храм во градот.


уреди   

Категории

уреди   

Избрана слика

уреди   

Поврзани портали

уреди   

Ерусалим на останатите вики проекти...

Викивести
(англиски)
Викицитат
(англиски)
Викиризница
(англиски)
Викиизвор
(англиски)
Викикниги
(англиски)