Портал:Воздухопловство

Од Википедија — слободната енциклопедија
уреди   

ВОЗДУХОПЛОВСТВО

уреди   

Избрана статија

уреди   

Дали сте знаеле...

уреди   

Избрано летало

Ан-225 Мрија (украински: Ан-225 Мрія, НАТО назив: Козак) е стратешко транспортно летало кое било конструирано од Антонов, и претставува најголем досега конструиран авион, според најприфатливата и најприфатената мерка, максимална вкупна тежина при полетување. Дизајнот, наменет за транспорт на вселенскиот орбитер Буран, претставува зголемена верзија на Ан-124 Руслан. Мрија (Мрія) значи „сон“ (инспирација) на украински.

Со максимална вкупна тежина од 640 тони, Ан-225 е најтешкото и најголемото летало во светот. Хјуз Х-4 Херкулес, попознат како „Spruce Goose“, имал поголем распон на крилата и поголема просечна височина, но е значително покус, а и полесен поради тоа што бил конструиран од полесни материјали. Покрај тоа, Херкулес летал само еднаш, и не многу високо, со што Ан-225 е најголемото летало во светот кое полетало повеќе пати. Прочитајте повеќе

уреди   

Категории

уреди   

Избрана биографија

уреди   

Избрана слика

уреди   

Избран аеродром

Меѓународниот аеродром во Амстердам (IATA: AMS, ICAO: EHAM), е еден од најголемите аеродроми на светот. Официјалното име на аеродромот е Амстердам Шипхол. Шипхол се натпреварува за најзафатен аеродром во Европа, заедно со аеродромите во Лондон, Франкфурт и Париз. Во 2007 година, преку аеродромот беа превезени 47,793,602 патници, што го прави петти најзафатен аеродром во Европа, после Лондон, Париз, Франкфурт и Мадрид. Аеродромот е изграден како еден голем терминал кој е поделен во три хали за заминување. Третата хала беше проширена во 2007 година со уште еден дел наречен терминал 4. Поради презафатеност на аеродромот и поради високите такси кои се плаќаат за услуги на аеродромот, некои од ниско буџетните авиокомпании се одлучија своите летови да ги пренасочат кон помали аеродроми, како што се аеродромите во Ајндховен и Ротердам. Прочитајте повеќе