Портал:Атлас/Одбрана статија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Географската ширина ја дава местоположбата на место на Земјата северно или јужно од Екваторот. Географската ширина на еден регион има големо влијание врз неговата клима и временски услови.

Географска ширина
WorldMapLongLat-eq-circles-tropics-non.png
Карта на Земјата која ги покажуваа линиите на географската ширина. Тие се прави и хоризонтални на оваа карта

Географската ширина е аголна мерка која се движи од 0° на Екваторот до 90° на половите. Други латитуди од особена важност се: Северниот Повратник (Соѕвездие Рак), Јужниот Повратник (Соѕвездие Овен), Северниот Поларен Круг (Арктички), Јужниот Поларен Круг (Антарктички).

Сите локации на дадена географска ширина се наречени линии на паралела (напоредник) и сите такви површини се паралелни на Екваторот.

Географската ширина приближно ги одредува тендециите во врска со климата, поларните светлини, ветровите и останатите физички карактеристики на определена географска локација.

Прочитајте повеќе...