Портал:Архитектура/Избрана биографија/2010/септември

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
LouisSullivan.jpg

Луис Саливен (1856–1924) бил американски архитект, кој се смета за претходник на рационализмот и татко на американскиот модернизам. Бил создавач на едни од првите облакодери, како и концепцијата на ограничена архитектура. Бил истакнат претставник на чикашката школа и еден од основоположниците на прерискиот стил. Бил и учител на Френк Лојд Рајт.

Обрнувајќи големо внимание на орнаментот при изградбата на градбите, Саливен работел и како цртач на орнаменти, а ја издал и книгата „Систем на архитектонскиот орнамент“, посветена на улогата на орнаментот во архитектурата.

Во една своја статија во 1896 година, Саливен за прв пат го споменал законот според кој „формата е последица на функцијата“. Прочитајте повеќе