Поречка Котлина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поречка Котлина во рамките на Македонија
Поречка Котлина
Местоположба на Поречката Котлина во Македонија

Поречка Котлина или само Поречекотлина во Западна Македонија, по средното течение на реката Треска помеѓу Бродската и Шишевската Клисура, ограничен со водоразделните линии на планините Песјак, Челојца, Сува Гора, Караџица, Даутица и Бушева Планина.

Претставува депресија со морфологија на речно ерозивно проширување. Зафаќа површина од 944,6 км2[1]. Заради морфологијата и морфотруктурата на просторот, истиот скоро во целост се издвојува како планински релјеф протегајќи се на надморска височина од 350 до 2.540 м.[2]

Делови[уреди | уреди извор]

Котлината е сместан во историско-географската област Порече и морфолошки се двои на два посебни дела или подобласти:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Група автори (2016). „Поречка Котлина“. Студија за геодиверзитетот и геонаследството на Република Македонија и другите компоненти на природата (PDF). Скопје: Министерство за животна средина и просторно планирање. стр. 133. ISBN 978-9989-110-90-0.
  2. Маркоски, Благоја (2005). „Картографско дефинирање и диференцирање на котлинските просторни целини во Република Македонија“ (PDF). Билтен на заводот за физичка географија. Скопје: ПМФ. 2 (2005): 60. ISSN 1409-8288.

Координати: 41°31′56″N 21°13′57″E / 41.53222° СГШ; 21.23250° ИГД / 41.53222; 21.23250