Поп арт

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Скулптура на Роберт Рошенберг во Берлин, 1988

Поп арт е уметнички правец настанат во 60-тите години од 20-иот век, како современа уметност која корени наоѓа во дадаизмот и кубизмот.

Во превод би значело популарна уметност, парафразирајќи ја сеприсутната култура од секојдевието, во облик на уметност,менувајќи ги границите на дотогаш небитното и баналното.