Понуди за Олимписките игри

Од Википедија — слободната енциклопедија

Националните олимписки комитети одбираат од градовите во рамките на нивната државна територија да се добијат понуди за да се биде домаќин на Олимписките игри. Поставувањето на Параолимписките игри автоматски е вклучено во понудата.[1] Од создавањето на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) во 1894 година, кој успешно го присвоил името на Античката грчка олимпијада за создавање на современ спортски настан, заинтересираните градови се натпреваруваат за селекција на домаќин на летните или зимските олимписки игри.

Она што следи е список на градови кои конкурираат за домаќин на било кои од летните и Зимските олимписки игри. 50 градови (вклучувајќи ги оние кои се повторуваат) се бираат за да бидат домаќин на Олимписките игри откако се „преродени“. Две во Источна Европа, пет во Источна Азија, еден во Јужна Америка, два во Океанија, а останатите во Западна Европа и Северна Америка. Ниеден африкански, централно американски, централно азиски, средноевропски или јужно азиски град не бил избран да биде домаќин на Олимписките игри.

Типично, оваа одлука се донесува при МОК сесија околу седум години пред игрите. На пример, Летните олимписки игри во 2016 им беа доделени на Рио де Жанеиро на 2 октомври 2009 година, Зимските олимписки игри во 2018 на Пјонгчанг на 6 јули 2011 година, Летните олимписки игри во 2020 беа доделени на Токио на 7 септември 2013 година, а Зимските олимписки игри во 2022 беа доделени на Пекинг на 31 јули 2015 година.

МОК - МПК соработка[уреди | уреди извор]

Во јуни 2001 година, Меѓународниот олимписки комитет (МОК) и Меѓународниот параолимписки комитет (МКП) потпишаа договор со кој ќе се осигура дека поставувањето на Параолимписките игри автоматски е вклучено во понудата за Олимписките игри.[1] Договорот стапи на сила во летните параолимписки игри во 2008 во Пекинг, и зимските параолимписки игри во 210 во Ванкувер. Сепак, организациониот комитет за двете игри, бил избран да ја следи праксата на "една понуда, еден град", веќе во игрите во 2002 година во Солт Лејк Сити, со еден Организацискиот комитет за двете игри, кој се надоврзал на игрите во 2004 година во Атина и во Торино во 2006 година. Договорот бил приспособен во 2003 година, бил потпишан во продолжување во јуни 2006 година.[1]

Понуди за летна олимпијада[уреди | уреди извор]

Игри Година Кандидирани градови Некандидирани
градови[б 1]
МОК сесија
Домаќин Други
I 1896 ГрцијаГрција Athens[б 2] Only Bid 1st
Франција Paris
(1894-06-23)
II 1900 Франција Paris[б 2] Only Bid
III 1904 САД Chicago
(САД St. Louis)[б 3]
Only Bid 4th
Франција Paris
(22-05-1901)
IV 1908
details
Италија Rome
(Обединето Кралство London)[б 4]
Германија Berlin
Италија Milan
6th
Обединето Кралство London
(June, 1904)
V 1912
details
Шведска Stockholm Only Bid 10th
Германија Berlin
(1909-05-27)
VI 1916
details
Германија Berlin[б 5] Египет Alexandria
Холандија Amsterdam
Белгија Brussels
Унгарија Budapest
САД Cleveland
14th
Шведска Stockholm
(1912-05-27)
VII 1920
details
Белгија Antwerp[б 6] Холандија Amsterdam
САД Atlanta
Унгарија Budapest
САД Cleveland
Куба Havana
Франција Lyon[б 7]
САД Philadelphia
17th
Швајцарија Lausanne
(1919-04-05)
VIII 1924
details
Франција Paris[б 8] Холандија Amsterdam
Шпанија Barcelona
САД Los Angeles
Чехословачка Prague
Италија Rome
19th
Швајцарија Lausanne
(1921-06-02)
IX 1928
details
Холандија Amsterdam САД Los Angeles
X 1932
details
САД Los Angeles Only Bid 21st
Италија Rome
(April, 1923)
XI 1936
details
Германија Berlin Египет Alexandria
Шпанија Barcelona
Унгарија Budapest
Аргентина Buenos Aires
Германија Cologne
Ирска Dublin
Германија Frankfurt
Финска Helsinki
Швајцарија Lausanne
Германија Nuremberg
Бразил Rio de Janeiro
Италија Rome
30th
Швајцарија Lausanne
(1931-05-13)
XII 1940 Јапонија Tokyo
Финска Helsinki[б 9]
Only Bid 35th
Германија Berlin
(1936-07-31)
XIII 1944 Обединето Кралство London[б 10] Грција Athens
Унгарија Budapest
САД Detroit
Финска Helsinki
Швајцарија Lausanne
Канада Montreal
Италија Rome
38th
Обединето Кралство London
(1939-06-09)
XIV 1948
details
Обединето Кралство London[б 11] САД Baltimore
Швајцарија Lausanne
САД Los Angeles
САД Minneapolis
САД Philadelphia
39th
Швајцарија Lausanne
(September, 1946)
XV 1952
details
Финска Helsinki Холандија Amsterdam
САД Chicago
САД Detroit
САД Los Angeles
САД Minneapolis
САД Philadelphia
40th
Шведска Stockholm
(1947-06-21)
XVI 1956
details
Австралија Melbourne
Шведска Stockholm[б 12]
Аргентина Buenos Aires
САД Chicago
САД Detroit
САД Los Angeles
Мексико Mexico City
САД Minneapolis
САД Philadelphia
САД San Francisco
43rd
Италија Rome
(1949-04-28)
XVII 1960
details
Италија Rome Белгија Brussels
Унгарија Budapest
САД Detroit
Швајцарија Lausanne
Мексико Mexico City
Јапонија Tokyo
50th
Франција Paris
(1955-06-15)
XVIII 1964
details
Јапонија Tokyo Белгија Brussels
САД Detroit

Австрија Vienna

55th
Германија Munich
(1959-05-26)
XIX 1968
details
Мексико Mexico City Аргентина Buenos Aires
САД Detroit
Франција Lyon
60th
Германија Baden-Baden
(1963-10-18)
XX 1972
details
Германија Munich САД Detroit
Шпанија Madrid
Канада Montreal
64th
Италија Rome
(1966-04-26)
XXI 1976
details
Канада Montreal САД Los Angeles
СССР Moscow
69th
Холандија Amsterdam
(1970-05-12)
XXII 1980
details
СССР Moscow САД Los Angeles 75th
Австрија Vienna
(1974-10-23)
XXIII 1984
details
САД Los Angeles Only Bid 80th
Грција Athens
(1978-05-18)
XXIV 1988
details
Јужна Кореја Seoul Јапонија Nagoya 84th
Германија Baden-Baden
(1981-09-30)
XXV 1992
details
Шпанија Barcelona Холандија Amsterdam
Југославија Belgrade
Обединето Кралство Birmingham
Австралија Brisbane
Франција Paris
91st
Швајцарија Lausanne
(1986-10-17)
XXVI 1996
details
САД Atlanta Грција Athens
Југославија Belgrade
Обединето Кралство Manchester
Австралија Melbourne
Канада Toronto
96th
Јапонија Tokyo
(1990-09-18)
XXVII 2000
details
Австралија Sydney Кина Beijing
Германија Berlin
Турција Istanbul
Обединето Кралство Manchester
Италија Milan[б 13]
Бразил Brasília[б 14]
Узбекистан Tashkent[б 15]
101st
Монако Monte Carlo
(1993-09-23)
XXVIII 2004
details
Грција Athens Аргентина Buenos Aires
Јужна Африка Cape Town
Италија Rome
Шведска Stockholm
Турција Istanbul
Франција Lille
Бразил Rio de Janeiro
Русија Saint Petersburg
Порторико San Juan
Шпанија Seville
106th
Швајцарија Lausanne
(1997-09-05)
XXIX 2008
details
Кина Beijing Турција Istanbul
Јапонија Osaka
Франција Paris
Канада Toronto
Тајланд Bangkok
Египет Cairo
Куба Havana
Малезија Kuala Lumpur
Шпанија Seville
112th
Русија Moscow
(2001-07-13)
XXX 2012
details
Обединето Кралство London Шпанија Madrid
Русија Moscow
САД New York City
Франција Paris
Куба Havana
Турција Istanbul
Германија Leipzig
Бразил Rio de Janeiro
117th
Сингапур Singapore
(2005-07-06)
XXXI 2016
details
Бразил Rio de Janeiro САД Chicago
Шпанија Madrid
Јапонија Tokyo
Азербејџан Baku
Катар Doha
Чешка Prague
121st
Данска Copenhagen
(2009-10-02)
XXXII 2020
details
Јапонија Tokyo Турција Istanbul
Шпанија Madrid
Италија Rome[б 16]
Азербејџан Baku
Катар Doha
125th
Аргентина Buenos Aires
(2013-09-07)
XXXIII 2024 Унгарија Budapest
Германија Hamburg
САД Los Angeles
Франција Paris
Италија Rome
САД Boston[б 17] 130th
Перу Lima
(September 2017)

Наводи[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „б“, но нема соодветна ознака <references group="б"/>.