Понтски дијалект

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Понтски грчки
Ποντιακά, Ρωμαίικα
Застапен воГрција, Русија, Украина, Грузија, Казахстан, Турција, Германија, Холандија
ПодрачјеЈугоисточна Европа
Говорници324.535  
Јазично семејство
Јазични кодови
ISO 639-2ine
ISO 639-3pnt
Историја на
грчкиот јазик

(видете исто така: Грчко писмо)
Прагрчки (о. 2000 п.н.е.)
Микенски (о. 1600–1100 п.н.е.)
Старогрчки (о. 800–300 п.н.е.)
Дијалекти:
Еолски, Аркадокипарски, Атички,
Дорски, Јонски
Коински (од о. 300 п.н.е.)
Средновековен (о. 330–1453)
Современ грчки јазик (од 1453)
Дијалекти:
Кападокиски, Кипарски,
Демотски, Грико, Катаревуса,
Понтски, Цаконски, Јевански

Понтски грчки — облик на грчкиот јазик оригинално зборуван во областа Понт на јужните брегови на Црното Море, и денес воглавно во Грција и Русија. Луѓето кои го зборуваат овој јазик се Понтски Грци.

Јазичните карактеристики на понтскиот потекнуваат од јонскиот грчки преку коинскиот и византискиот грчки, и содржи многу влијанија од турскиот, а во помала мера и од персискиот и разни кавкаски јазици.

Понтски азбуки[уреди | уреди извор]

Понтскиот во Грција се пишува користејќи историски грчка правопис, со акценти и надредни знаци: σ̌ ζ̌ ξ̌ ψ̌ за /ʃ ʒ kʃ pʃ/, α̈ ο̈ за [æ ø] (фонолошки /ia io/). Понтскиот во Турција се пишува користејќи ја латиницата според турските правила, а понтскиот во Русија се пишува на каирилица. Во пораните советски времиња понтскиот се пишувал фонетски на грчката азбука, како што е прикажано подолу, користејќи диграфи наместо надредни знаци; [æ ø] се пишувале како ια, ιο.

Грчка
азбука
Турска
азбука
Руска
азбука
МФА Пример
Α α A a А а [a] ρομεικα, romeyika, ромейика
Β β V v В в [v] κατιβενο, kativeno, кативено
Γ γ Ğ ğ Г г [ɣ] [ʝ] γανεβο, ğanevo, ганево
Δ δ DH dh [ð] δοντι, dhonti, донти
Ε ε E e Е е [e] εγαπεςα, eğapesa, егапеса
Ζ ζ Z z З з [z] ζαντος, zantos, зантос
ΖΖ ζζ J j Ж ж [ʒ] πυρζζυας, burjuvas, буржуас
Θ θ TH th [θ] θεκο, theko, теко
Ι ι İ i И и [i] τοςπιτοπον, tospitopon, тоспитопон
Κ κ K k К к [k] καλατζεμαν, kalaceman, калачеман
Λ λ L l Л л [l] λαλια, lalia, лалиа
Μ μ M m М м [m] μανα, mana, мана
Ν ν N n Н н [n] ολιγον, oliğоn, олигон
Ο ο O o О о [o] τεμετερον, temeteron, теметерон
Π π P p П п [p] εγαπεςα, eğapesa, егапеса
Ρ ρ R r Р р [ɾ] ρομεικα, romeyika, ромейка
Σ ς S s С с [s] καλατζεπςον, kalacepson, калачепсон
ΣΣ ςς Ş ş Ш ш [ʃ] ςςερι, şeri, шери
Τ τ T t Т т [t] νοςτιμεςα, nostimesa, ностимеса
ΤΖ τζ C c Ч ч [ʤ] καλατζεμαν, kalaceman, калачеман
ΤΣ τς Ç ç Ц ц [tʃ] μανιτςα, maniça, маница
Υ υ U u У у [u] νυς, nus, нус
Φ φ F f Ф ф [f] εμορφα, emorfa, эморфа
Χ χ H, KH (sert H) Х х [x] χαςον, hason, хасон