Помош:Меѓупроектни врски

Од Википедија — слободната енциклопедија
Кратенки:
П:МВ

Меѓупроектните врски („меѓувикимедија“, од interwikimedia link) се врски од еден проект на Викимедија до друг (на пр. од Викимедија до Ризницата).

Кратенки и предлошки за другите проекти[уреди | уреди извор]

Проект Полн облик Кратенка Предлошка за страница
Википедија [[wikipedia:mk:]] [[w:mk:]] {{Википедија|Страница}}
Викиречник [[wiktionary:]] [[wikt:mk:]] {{Викиречник|Страница}}
Викивести [[wikinews:]] [[n:]] {{Викивести|Страница}}
Викикниги [[wikibooks:mk:]] [[b:mk:]] {{Викикниги|Страница}}
Викицитат [[wikiquote:]] [[q:]] {{Викицитат|Страница}}
Викиизвор [[wikisource:mk:]] [[s:mk:]] {{Викиизвор|Страница}}
Викиизвор (заедничко складиште) [[oldwikisource:]] {{ВикиизворВики|Страница}}
Викивидови [[species:]]
[[wikispecies:]]
{{Викивидови|Страница}}
Викиуниверзитет [[wikiversity:]] [[v:]] {{Викиуниверзитет|страница}}
Википатување [[wikivoyage:]] [[voy:]] {{Википатување|pagename}}
Википедија на друг јазик (погл. примери) [[јазичен код:wikipedia:]] [[јазичен код:]], [[јазичен код:w:]]
Фондација Викимедија [[wikimedia:]]
[[foundation:]]
[[wmf:]]
Ризница [[commons:]] {{Ризница|Страница}}
Мета-вики [[meta:]]
[[metawikipedia:]]
[[m:]] {{Мета|Страница}}
Стратешко планирање [[strategy:]]
Викимедиин Инкубатор [[incubator:]] {{Инкубатор|Страница}}
МедијаВики [[mw:]] {{МедијаВики|Страница}}
МедијаВики - Квалитет [[quality:]]
Bugzilla
(порано: MediaZilla)
[[bugzilla:]]
[[mediazilla:]]
Носталгија [[nost:]]
Пробна Википедија [[testwiki:]]
Википодатоци [[wikidata:]] [[d:]] {{Википодатоци|Страница}}


Врските до вики-проектите на други јазици се ставаат вклучувајќи го јазичниот код: [[:s:de:Salz]] што дава врска до Викиизвор на германски јазик, [[:wikt:fr:sel]] за Викиречник на француски јазик и сл.

Врски до македонски верзии[уреди | уреди извор]

Јазичниот код „mk:“ е задолжителен за ставање на врски до овие проекти на македонски јазик (оние што имаат македонски верзии, наведени погоре).

Врски до англиски верзии[уреди | уреди извор]

Врските до англиските верзии се ставаат едноставно без јазичен код.

Скривање на претставката[уреди | уреди извор]

Преградување
Додајте | на крајот од врската, вака: [[s:test|]], со што зборот автоматски ќе се повтори, и ќе добиете [[s:test|test]] при зачувување.


Посебни верзии на Википедија[уреди | уреди извор]

Постојат две посебни верзии на Википедија: Носталгија и Испробување. „Носталгија“ (Nostalgia) е статичен примерок на Википедија како што изгледала во 2001 г. Врските до неа се ставаат со кодот [[nost:]]. „Испробување“ (Test) е верзија која служи за испробување на уредувања и програми. Врските до неа се ставаат со кодот [[testWiki:]].

Безбеден опслужувач[уреди | уреди извор]

Врските направени по објаснетата постапка секогаш ќе видат до обичните опслужувачи. Ако сакате да дознаете как ода ставате врски што ѕго користат безбедниот опслужувач, посетете ја страницата „Безбеден опслужувач“ и предлошката Предлошка:Шв.

Викитекст Исход
[[:mk:Главна страница]]
[[:de:Hauptseite]]<br />
[[:de:Genetik]]
итн.
mk:Главна страница
de:Hauptseite
de:Genetik
итн.
[[commons:Главна страница]]
commons:Главна страница
[[commons:category:Wikimedia]]
commons:category:Wikimedia
[[wikibooks:mk:Главна страница|]]
Главна страница
[[wikt:mk:Апостол]]
wikt:mk:Апостол
[[wiktionary:mk:Апостол|]]
mk:Апостол

Поврзано[уреди | уреди извор]