Поморци (народ)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поморци во 7-8 век (брегот на Балтичкото море

Поморците или Поморјани се западнословенско племе кое живеело во областа Померанија (Поморје), Полска. Ова племе припаѓало на старата лехитска група на словенски јазици.