Поморска технологија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Женски морски техничар на Кралската австралиска морнарица од Мура, Австралија земајќи отчитувања на притисокот врз генераторот на дизел во затворена оперативна станица.

Морската технологија е дефинирана од WEGEMT (европска асоцијација од 40 универзитети во 17 земји) како „технологии за безбедна употреба, експлоатација, заштита и интервенција во морската околина“. Во овој поглед, според WEGEMT, технологиите вклучени во морската технологија се следниве: поморска архитектура, морско инженерство, дизајн на брод, градење на брод и операции на брод; истражување, експлоатација и производство на нафта и гас; хидродинамика, навигација, поддршка на морска површина и под-површина, подводна технологија и инженерство; морски ресурси (вклучително и обновливи и необновливи морски ресурси); транспортна логистика и економија ; испорака на копно, крајбрежје, плитко море и длабоко море; заштита на морската средина; слободно време и безбедност.

Образование и обука[уреди | уреди извор]

Според Колеџот на заедницата Кејп Феар од Вилмингтон, Северна Каролина, наставната програма за програма за морска технологија обезбедува практични вештини и академско потекло што се од суштинско значење за да се успее во областа на поморската научна поддршка. Преку програма за морска технологија, студентите кои се стремат да станат морски технолози ќе станат умешни во знаењата и вештините што ги бараат техничарите за научна поддршка.

Образовната подготовка вклучува инструкции во училницата и практична обука на бродови, како што се начинот на користење и одржување на електронски уреди за навигација, физички и хемиски мерни инструменти, уреди за земање примероци и системи за стекнување и намалување на податоци на океанските и помалите пловни објекти, меѓу другите напредни опрема.[1]

Што се однесува до програмите за морски техничари, студентите учат практично за проблеми со снимање, сервисирање и поправка на четири и двотактни надворешни плочи, строг погон, местење, системи за гориво и маснотии, електрични вклучувајќи дизел мотори.[2]

Врска со трговија[уреди | уреди извор]

Морската технологија е поврзана со морската индустрија за наука и технологија, позната и како поморска трговија. Извршната канцеларија за вдомување и економски развој (ИКВЕР) на владата на Масачусетс во Соединетите држави ја дефинираше морската научна и технолошка индустрија како секој бизнис што се занимава првенствено со или се однесува на море. Индустрија за морска наука вклучува бизниси и технологии, истражувачки капацитети и институции за учење на високо образование. Компаниите и деловните субјекти вклучени во поморската наука и индустрија произведуваат производи како што се јажиња што се користат за комерцијален риболов, подморска роботика и стабилизирани сензорски системи. Индустријата за морска наука има пет под-сектори, имено морска инструментација и опрема, морски услуги, морско истражување и едукација, морски материјали и снабдување и градење на бродови и дизајн.[3]

Користена литература[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]