Прејди на содржината

Период на полураспад

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Полураспад)

Период на полураспад — времето потребно за една супстанца во процес на распаѓање да се намали за половина. Во почетокот, терминот обично се користел да се опише особината на нестабилни атоми (кои радиоактивно се распаѓале), но може да важи за било која количина која следи одредена стапка на распад.

Полураспадот демонстриран со употреба на коцки во а експеримент во училница

Период на полураспаѓање многу често се користи за опишување на залихи во процес на експоненцијален распад на пример радиоактивен распад.