Прејди на содржината

Полуподрум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Белтонска куќа. Однадвор, прозорците на полуподрумот на слугата се видливи на ниво на земјата. Внатрешно тие се премногу блиску до таванот за да имаат поглед.

Во архитектурата, полуподрумкат од зграда што е половина под земјата, наместо целосно како вистински подрум или визба.

Традиционално, полуподруми биле дизајнирани во поголеми куќи каде што бил сместен персонал. Полуподрум обично содржел кујни и домашни канцеларии. Предноста во однос на подрумот е тоа што полуподрумот може да пушти надворешна светлина бидејќи може да има прозорци, иако честопати се премногу високи за да уживаат во погледот. Историски, ова беше предност бидејќи слугите, кои традиционално живееле на таков кат, немале можност да губат време гледајќи низ прозорецот.

Функцијата, исто така, има естетска вредност на подигање на приземјето, кое ги содржи приемните простории на зградата повисоко од земјата со цел тие да уживаат во подобар поглед и да бидат послободни од влажните проблеми што секогаш се појавувале пред времето на современата технологија.

Денес, лондонските агенти за недвижнини кога ги продаваат собите на поранешниот слуга како современи станови, честопати го нарекувајќи го полуподрумот како „градинарски кат“.[1]

  1. Anas, Brittany (10 април 2021). „The Pros and Cons of Renting (or Buying) a Basement Apartment“. apartmenttherapy.com. Посетено на 18 март 2023.