Прејди на содржината

Германско-полска граница

Од Википедија — слободната енциклопедија

Германско-полска границадржавна граница помеѓу Германија и Полска. Денешната граница е утврдена во 1945 г. и оди по Линијата Одра-Ниса, во вкупна должина од 467 км[1] Се протега од Балтичкото Море на север до Чешка на југ, односно долж реките Одра и Лужичка Ниса, по што доаѓа до Балтикот веднаш западно од пристанишните градови Шчеќин и Швиноујшќе (гер. Штетин и Свинеминде).[2]

Предвоени германски територии источно од оваа линија и во граничните рамки од 1937 г. сочинувале 23,8 % од Вајмарската Република. Овие територии биле одземени на Германија согласно Потсдамската конференција од 1945 г., при што најголем дел ѝ припаднал на Полска. Остатокот (северниот дел на Источна Прусија) му бил даден на СССР и наречен Калининградска Област како ексклава на Руската СФСР. Околу 12 милиони Германци од овие територии ги напуштиле своите родни краишта есента 1944 г. бегајќи пред доаѓањето на Црвената армија.

Од 1950 до 1990 г. Линијата Одра-Ниса била граница помеѓу Источна Германија и Полска. Двете комунистички влади се спогодиле за границата во 1950 г. додека пак Западна Германија најпрвин одбила да ја прифати, а потоа во 1970 г. почнала воздржано да се придржува кон неа.[3]

По таканаречените револуции од 1989 г. новообединета Германија и Полска во 1990 г. потпишале договор со кој двете страни ја потврдиле оваа граница.

Населени места по границата (од север кон југ)[уреди | уреди извор]

Дадени се само граничните премини што можат да се поминат со возило, воз или брод. Под местата во Полска во загради се наведени нивните германски имиња кои ги носеле пред припојувањето кон Полска.

Г Е Р М А Н И Ј А
Г
р
а
н
и
ц
а
П О Л С К А
Сој.
покраина
Округ Општина Гран.
премин
Гран.
премин
Општина Округ Војводство
Б а л т и ч к о  М о р е

Мекленбург-Западна Померанија

Западна Померанија-Грајфсвалд
Херингсдорф
О
с
т
р
о
в

У
з
е
д
о
мШвиноујшќе
(Свинеминде)

Западно-
поморско
Корсвант
Гарц
Каминке


Ш
ч
е
ќ
и
н
с
к
и

З
а
л.
Алтварп Нове Варпно
(Нојварп)

Полички
(Пелиц)
Фогелзанг-Варзин
Луков
Б
е
к
е

Полице
(Пелиц)
Хинтерзе


Добра
(Дабер)
Бланкензе
Рамин
Грамбов
Колбасково
(Колбицов)
Надрензе

Бранденбург

Укермарк
Мешерин
О
д
р
а

Грифино
(Грајфенхаген)

Грифински
(Грајфен-
хаген)

Лубушко
Гарц
Видухова
(Фидихов)
ШветХојна
(Кенигсберг во Нојмарк)

Цедиња
(Цеден)
Шенеберг

Барним
Лунов-Штолценхаген

Меркиш-Одерланд
Бад Фрајенвалде
Одерауе
Мјешковице
(Бервалде во Нојмарк)
Нојлевин
Лечин
Болешковице
(Фирстенфелде)

Мишлибушки
(Золдин)
Блајен-Геншмар

Костшин на Одра
(Кистрин)

Гожувски
(Ландсберг)
Кистринер Форланд
Гужица
(Герлиц)

Слубички
(Дамфорштат)
Рајтвајн
Лебус

Слубице
(Дамфорштат)
Франкфурт на Одра

Одра-Шпре
Визенау
Цилтендорф Цибинка
(Цибинген)
Ајзенхитенштат
Најсеминде
Н
и
с
а
Губин
(Губин)

Кросненски
(Кросен на Одра)

Шпре-Ниса
Губен
Шенкендеберн
Форст

Броди
(Пфертен)

Жарски
(Зорау)
Најсе-Малксетал

Тшебјел
(Трибел)

Саксонија

Герлиц
Бад Мускау
Ленкњица
(Лукниц)
Краушвиц

Пшевуз
(Прибус)
Ротенбург

Пјењск
(Пенциг)

Згожелечки
(Герлиц)

Долношлеско
Најсеауе
Герлиц
Згожелец
(Герлиц)
Остриц
Богатиња
(Рајхенау во Саксонија)
Цитау
Ч е ш к а

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „WARUNKI NATURALNE I OCHRONA ŚRODOWISKA (ENVIRONMENT AND ENVIRONMENTAL PROTECTION)“. MAŁY ROCZNIK STATYSTYCZNY POLSKI 2013 (CONCISE STATISTICAL YEARBOOK OF POLAND 2013). Mały Rocznik Statystyczny. GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY. 2013. стр. 26. ISSN 1640-3630. (PDF)
  2. Eberhardt, Piotr (2015). „The Oder-Neisse Line as Poland's western border: As postulated and made a reality“. Geographia Polonica. 88 (1): 77–105. doi:10.7163/GPol.0007.
  3. Jessup, John E. (1998). An encyclopedic dictionary of conflict and conflict resolution, 1945-1996. Westport, Conn.: Greenwood Press. стр. 543. ISBN 978-0313281129.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]