Полски Сеновец

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Полски Сеновец (бугарски: Полски Сеновец) е село во североисточна Бугарија и претставува административен центар на Великотрновска област.

Полски Сеновец или Сеновец како се нарекувал градот до 1900 година. Во околината околу Полски Сеневец имаше неколку мали села: Сарница, Глогова, Дунавли и Сувањикјуџој.Во неговите дела, познатите бугарски етнографи Анастас Иширков и Стојан Романски ја означуваат специфичната нијанса на сини очи и издолжени тесни лица на жителите на Полски Сеневец, некарактеристични за Словените, што укажува на тракиски корен.


Врокич, 1957 година 1911 година останува во историјата на Полски Сеневец, по што е основана првата пошта и селото има телефонска и телеграфска врска.

Галериjа[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Регионален държавен архив – Велико Търново
  • Полски Сеновец – Тодор Лазаров 1984 издателство „Отечествен фронт“ авторът изказва специални благодарности на Георги Михайлов, Богдан Султов, Ангел Събев, Кирил Попов.
  • Доклади и научни съобщения от III национална научна конференция От регионалното към националното – нумизматика, сфрагистика, епиграфика и музейно дело на Исторически музей – Полски Тръмбеш, посветена на 65-годишнината на ст. н. с. д-р Христо Харитонов, 6 – 7. IX. 2009 г. Полски Тръмбеш